Cladiri cu 10 etaje in zona Expo Transilvania
Publicat in data: 14-05-2010
Municipalitatea clujeană vrea să dea termene pentru proiectul Nervia. Dezvoltatorul vede o dată realistă de începere a lucrărilor abia în 2012.
Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a acordat ieri avizul de oportunitate pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal al cărui beneficiar este dezvoltatorul Nervia Center. Zona de spaţii plantate presupune deocamdată restricţii de construcţie.
Terenul vizat de beneficiar are 64.000 mp, dintre care cinci hectare suprafaţă concesionată de la Consiliul Local, iar 1,4 hectare reprezintă proprietatea Nervia. Suprafaţa este situată paralel cu străzile A. Vlaicu şi Dâmboviţei. Compania vrea să dezvolte un centru multifuncţional de servicii care să includă şi spaţii expoziţionale, potrivit planurilor la care lucrează arhitecţii. Jumătate din terenul pe care Nervia vrea să dezvolte proiectul centrului multifuncţional este încadrat, conform normativelor în vigoare, în Unitate Teritorială de Referinţă (UTR) V.
Aceasta corespunde, potrivit regulamentului aferent Planului Urbanistic General (PUG), zonei spaţiilor plantate, ceea ce presupune interdicţii de construire mult mai drastice. Beneficiarul, proiectanţii şi municipalitatea mizează însă pe modificarea legislaţiei, pe clarificarea noţiunii de spaţiu verde şi pe actualizarea cu situaţia din teren a acestor zone. Modificarea Ordonanţei nr. 114/2007, care vizează spaţiile verzi şi interzicerea schimbării destinaţiei acestor zone, urmează să fie discutată în plenul Camerei Deputaţilor. De asemenea, PUG, care reglementează normele de construire la Cluj, se află în curs de reactualizare.
“Ştim că V-urile nu se modifică. Noi vom studia întreaga suprafaţă, iar când se va modifica PUG vom vedea dacă este oportun sau nu să prezentăm propuneri de construire şi pentru acele zone”, a menţionat arhitectul Claudiu Botea, de la Arhimar, biroul responsabil de proiect. Membrii CTATU au subliniat că zonele care figurează în PUG ca spaţii verzi trebuie să-şi păstreze această destinaţie, pentru că momentan aceste UTR-uri nu pot fi modificate. “Este oportună studierea suprafeţelor şi realizarea unui proiect, de aceea a fost concesionat terenul, dar zonele de V nu pot fi schimbate în acest moment”, a menţionat Adrian Iancu, membru al Comisiei.
Primarul Sorin Apostu a mai precizat că, odată cu prezentarea studiului de oportunitate în consiliul local (CL), consilierii vor avea în vedere şi discuţia termenelor de execuţie şi valabilitate impuse societăţii care a concesionat terenul. “Precizările legate de termene se vor discuta şi cu reprezentanţii CL. Probabil că de la anul vor trebui să înceapă să construiască”, a spus primarul.
Din cauza situaţiei dificile din piaţă, conducerea Nervia consideră că un termen realist de începere a lucrărilor ar fi abia 2012. “Trebuie să avem aprobate avizul de oportunitate, Planul Urbanistic Zonal şi cel de Detaliu pentru a vedea cum şi cât putem construi, abia după aceea putem face planuri. Dacă avem aceste avize, ne putem apuca de prima parte a proiectului şi de aprobări şi e posibil să începem lucrul în 2012. Problema este că degeaba ai bani să lucrezi dacă nu ai cui să vinzi ceea ce construieşti. Dacă nu cumpără nimeni şi stai cu clădirile goale, n-ai făcut nimic”, spune Adam Ambrus, directorul Nervia.
Modificări mici, clădiri mari
Conceptul destinat proiectului pregătit pentru terenul din zona centrului expoziţional din Mărăşti a fost trasat încă din 2009. Acesta presupune un centru comercial, un hotel cu 200 de camere, dar include şi săli de conferinţe sau imobile de locuinţe. Proiectul prevede şi piaţete, birouri, spaţii alocate sălilor de conferinţe, expoziţiilor şi galeriilor comerciale. “Am făcut doar nişte mici modificări, în mare intenţiile noastre sunt aceleaşi. Vom merge pe o propunere de regim de înălţime de P<10”, a spus Ambrus.