Chirii mai ieftine pentru magazine si cafenele
Publicat in data: 20-05-2010
Preţurile de închiriere a spaţiilor comerciale din Cluj au scăzut în acest an cu 20-50% faţă de vârfurile atinse în perioada 2007-2008.
Preţurile de închiriere în municipiul Cluj-Napoca au scăzut cu minimum 20% în funcţie de vadul comercial în care se află spaţiul, de dotări şi de abilitatea de adaptare a proprietarilor la noile condiţii ale pieţei.
“Perioada de închiriere a variat şi ea între 3-6 luni, după ce în anii precedenţi (2007-2008), contractele de închiriere a spaţiilor comerciale din centrul oraşului erau încheiate pe termene mult mai lungi”, spun reprezentanţii Grup de Lux. în 2010, proprietarii de afaceri au căutat în special spaţii stradale cu vad comercial, în locaţii foarte bune.
“Centrul Clujului rămâne destinaţia preferată a viitoarelor cafenele şi restaurante, însă condiţia care se pune este ca nivelul chiriei să fie unul cu adevărat adaptat pieţei din acest moment. Un preţ de închiriere de 30-40 euro/mp este de neconceput pentru actualii oameni de afaceri interesaţi să dezvolte activităţi de mic comerţ cu amănuntul, în condiţiile în care vânzările au scăzut foarte mult şi în continuare se aşteaptă ca puterea de cumpărare şi motivaţia de cumpărare să urmeze aceeaşi spirală descendentă cel puţin până la sfârşitul anului”, arată analiza Grup de Lux.
Clujul deţine un stoc de spaţii comerciale de 388.000 mp, de la galerii comerciale şi până la magazine de proximitate, potrivit companiei de consultanţă Fix Up Marketing. Dacă din zona centrală s-au retras companiile de retail vestimentar, în ultimele săptămâni s-au deschis mai multe restaurante, bistrouri şi cafenele. Primăria Cluj-Napoca a avizat 37 de noi terase pentru această vară, dintre care mai bine de jumătate vor fi amenajate în centrul oraşului.
în 2007, municipalitatea a emis 1.467 acorduri de funcţionare pentru activităţile comerciale din Cluj, iar în 2008, după deschiderea celor două mari centre comerciale, Iulius Mall şi Polus Center, 909 acorduri. Modificările legislative din 2009 au făcut ca aceste acorduri să fie eliberate doar în primul trimestru al anului, conform Grup de Lux. în primul trimestru din 2010 s-au dat cu aproape 50% mai puţine acorduri de funcţionare pentru spaţiile comerciale din Cluj, raportat la acelaşi trimestru din 2009.
Cele mai căutate zone comerciale
Comercianţii preferă pentru închiriere spaţii în zona centrală (Bd. Eroilor, Bd. Ferdinand, Napoca, P-ţa Mihai Viteazul). Preţurile cerute aici ating încă valori de 30-55 euro/mp, potrivit datelor transmise de agenţia imobiliară Maxintermedia. Cele mai solicitate zone din Mărăşti sunt str. Fabricii - Sensul giratoriu, în Mănăştur se caută spaţii pe str. Izlazului, în zona Pritax sau pe Calea Floreşti, în Zorilor - Piaţa Zorilor, iar în Grigorescu - cele din zona Pieţei Fortuna.
Sursa: Ziua de Cluj