Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Centrul Clujului, scump pentru comert

Publicat in data: 21-05-2010

 

 Municipiul Cluj-Napoca are printre cele mai ridicate chirii din ţară la spaţiile comerciale, în ciuda scăderilor de preţuri operate faţă de vârfurile din 2007-2008.

 La mijlocul lunii mai, preţul mediu de închiriere a ajuns, în Cluj, la 20 euro/mp, cu 29% mai mic decât în urmă cu doi ani, însă peste sumele solicitate în oraşe ca Braşov, Timişoara, Iaşi sau Constanţa, potrivit unei analize a portalului Imobiliare.ro.

 

“Spre deosebire de evoluţia sectorului rezidenţial, preţurile chiriilor la spaţiile comerciale din Cluj-Napoca au cunoscut un trend descrescător constant în ultimele 24 de luni. Dacă în mai 2008 preţul mediu de închiriere cerut de proprietarii spaţiilor comerciale era de 28 euro/mp, la mijlocul acestei luni valoarea a ajuns la 20 euro/mp, înregistrându-se astfel o scădere de aproape 29%”, arată analiza portalului Imobiliare.ro.

 

în pofida scăderii, cu o chirie medie de 20 euro/mp, Clujul urmează Bucureştiul (28 euro/mp) şi conduce topul preţurilor în oraşele din afara capitalei, aflate la distanţă destul de mare: Braşov şi Timişoara - 13 euro/mp, Iaşi - 11 euro/mp şi Constanţa - 10 euro/mp. Preţurile de închiriere la Cluj au scăzut în acest an cu 20-50% faţă de vârfurile atinse în perioada 2007-2008, conform datelor agenţiei Grup de Lux.

 

“Am căutat un spaţiu potrivit pentru bistroul nostru cam jumătate de an. Ne-am uitat şi la alte locaţii decât cea din Piaţa Unirii, la care ne-am oprit până la urmă, iar preţurile diferă în funcţie de suprafaţă, zonă, de cum arată unitatea. Pentru spaţii de 80-100 mp se puteau cere anul trecut 2.500 de euro pe lună în Piaţa Muzeului sau 4.000 de euro în Unirii. în primăvară, proprietarii nu prea erau dispuşi să negocieze. în vară au devenit mai flexibili, dar nu foarte mult.

 

 De aceea sunt goale atâtea vitrine. Ne-am uitat, de pildă, la un spaţiu pe Bd. Eroilor, pentru care se cerea o sumă imensă. E gol şi acum. în urmă cu doi ani, proprietarii puteau să ceară cât voiau, oamenii mai aveau bani, plăteau. Acum, situaţia s-a schimbat. Să plăteşti 10.000 de euro pe lună e enorm, nu mai merită să susţii o afacere!”, explică Ottilia Brezovsky, coproprietara Bistro Corso din Piaţa Unirii. Acum câteva săptămâni, în centru s-a mai închis una dintre puţinele unităţi de retail de îmbrăcăminte care au supravieţuit valului de plecări: United Colors of Benetton din Piaţa Unirii. în schimb, săptămâna aceasta s-a redeschis într-o nouă formă restaurantul Şepcile Roşii, acum Lunch Break.

 

Preţurile cerute pentru închiriere s-au redus în ultimii doi ani, atât la spaţii stradale, cât şi la centrele comerciale, unde ocupanţii au solicitat renegocierea contractelor, în urma contractării afacerilor.

 

 “Noi avem un singur spaţiu liber, aflat în negociere. în rest, se mai schimbă chiriaşii, după cum le merg afacerile şi în funcţie de strategiile pe care le abordează fiecare firmă. Am scăzut chiriile cu până la 20% faţă de 2007, dar nu peste tot şi nu cu aceeaşi valoare, ci în funcţie de negocierile cu fiecare dintre clienţi”, a precizat Călin Oltean, director general al Sigma Center Developments, companie ce administrează centrul comercial din cartierul Zorilor. Cu toate acestea, unele afaceri s-au închis în centru şi în marile centre comerciale, inclusiv Polus şi Iulius Mall confruntându-se cu fluctuaţii de chiriaşi.

 

 


Preluat de pe: http://www.ziuadecj.ro