Cel mai nou parc clujean: “La Butuci”
Publicat in data: 03-11-2010
Un miniconcert cu melodii irlandeze, medievale şi din repertoriul folk a marcat ieri inaugurarea parcul rustic de lângă podul Garibaldi din cartierul Grigorescu. Este primul proiect de acest fel din ţară şi are ca locaţie un spaţiu verde preferat până nu demult de clujenii care îşi scoteau câinii la plimbare în zonă, pe malul Someşului.
Clujenii de toate vârstele au la dispoziţie aici un balansoar, jardiniere, mese rotunde şi băncuţe realizate din buşteni de lemn şi din sfoară. În parcul “La Butuci” a fost amplasat şi un amfiteatru de 20 de locuri, creat special pentru a găzdui cântări la chitară. “Am ales să folosim şi nişte şuruburi din metal. Ne-am dorit mai multă siguranţă pentru cei care vor folosi mobilierul parcului, dar şi să găsim totul aici şi peste un an, fără nimic furat”, a declarat Mihai Giurgiu, de la Organizaţia Studenţilor pentru Turismul Românesc, unul dintre coordonatorii acţiunii.
“Vreau să felicit Clujul. Avem o experienţă mare în asemenea proiecte de voluntariat şi putem spună că aici oamenii se mobilizează exemplar. Nu am mai văzut nicăieri în ţară un parc rustic şi în nici un caz atâta implicare”, a declarat Silvia Mihalache, manager comunicare şi relaţii externe al Provident Financial Romania, compania care a asigurat finanţarea de 6.500 de lei a proiectului. “Pe hârtie nu arăta aşa de bine ca în realitate!”, a remarcat primarul Sorin Apostu. Edilul a salutat ideea de a pune la punct un parc ecologic, mai ales în contextul în care Clujul se pregăteşte să concureze pentru titlul de Capitală Verde a României. “Să nu ne mirăm dacă ideile puse în practică la acest parc vor fi copiate pentru amenajarea spaţiilor din spatele blocurilor din cartierele noastre. Sloganul pentru anul viitor va fi Clujul Verde”, a mai spus Apostu.
Inaugurarea s-a încheiat cu un mic concert susţinut de un grup de copii care au interpretat “un cântec irlandez, întrucât Clujul este un oraş cosmopolit şi unul vechi de 500 de ani, pentru că este Oraşul Comoară”. De asemenea, a avut loc primul recital la chitară, cu piese folk cunoscute împătimiţilor muntelui. Proiectul a fost finanţat prin programul “Fiecare parc are povestea lui”, administrat pe plan local de Fundaţia Comunitară Cluj (FCC). “Încurajăm voluntariatul, iniţiativa şi implicarea comunităţii în rezolvarea problemelor locale, iar noul parc a reuşit să îmbine toate aceste elemente”, a declarat Simona Şerban, directorul executiv al FCC.
Sursa: ziuadecj.ro