Cei 720 de kilometri de drumuri din judet vor costa 129,6 milioane de euro
Publicat in data: 02-12-2010
Lucrările de reabilitare a celor peste 700 de kilometri de drumuri judeţene vor costa administraţia judeţeană 129,6 milioane de euro, potrivit rezultatelor studiului de fezabilitate finalizat cu puţin timp în urmă. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a anunţat că speră ca lucrările propriu-zise să înceapă în martie 2011 şi că valoarea unui lot va fi între 12 şi 21,2 milioane de euro, în timp ce un kilometru de drum variază între 166.000 şi 237.000 de euro.
Unul dintre cele mai importante criterii în selecţia constructorilor va fi garanţia lucrărilor de 7 ani. În plus, firmele care vor face lucrările vor primi şi deszăpezirea drumurilor construite, ca bonus.
„Studiile de Fezabilitate (SF) pentru cele 720 de kilometri de drumuri judeţene au fost finalizate. Au fost expertizate drumurile pe fiecare lot în parte. Acest proiect de reabilitare este unul important şi va aduce un plus de bine şi confort. Diferenţa de preţ între loturi şi kilometri de drum variază în funcţie de numărul podurilor, a şanturilor”, a explicat preşedintele CJ.
Lucrările încep în martie
Potrivit acestuia, SF-urile, care au fost elaborate de către SC Poyry România SRL şi SC Ecoterra SRL, urmează a fi aprobate în Comisia Tehnică, iar apoi trebuie să treacă de plenul judeţean. Firma cîştigătoare a avut la dispoziţie 45 de zile de la semnarea contractului să finalizeze expertiza tehnică. „În decembrie, după ce aprobăm în plen SF-urile, am vrea să publicăm pe SEAP anunţul de licitaţie şi să demarăm procedurile de achiziţie. Undeva în luna martie sper să putem începe lucrările”, a subliniat Tişe.
Modernizarea drumurilor se face prin credit furnizor
Autorităţile judeţene au anunţat, astăzi, că nu s-a răzgîndit în privinţa creditului furnizor, motiv pentru care Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ) nu va putea participa la această licitaţie. „În această variantă, RADJ nu se poate prezenta, dar poate să se ocupe ca şi pînă acum de întreţinerea curentă a drumurilor judeţene. Garanţia pentru drumuri a fost stabilită la şapte ani, fiindcă punem accent pe calitate. Termenul în care CJ poate rambursa creditul în zece ani. Perioada de graţie este de doi ani şi am decis să acordăm la pachet şi lucrările de deszăpezire pe perioada de garanţie”, a precizat preşedintele CJ. Lucrările vor dura doi ani de zile, timp în care firmele cîştigătoare pot subcontracta o parte dintre acestea, chiar şi partea de deszăpezire. „Dorinţa mea este ca lucrările să fie subbcontractate către cît mai multe firme din Cluj, în acest fel se asigură şi locuri de muncă. Pot fi acordate şi RADJ-ului o parte dintre lucrări”, a explicat Tişe.
Sursa: FTR.ro