Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Ce trebuie sa faci ca sa revinzi in profit un apartament

Publicat in data: 13-02-2012

 

Renovarea ca la carte a unui apartament situat într-o zonă bună poate aduce proprietarului un câştig de 15-20%. Aveţi grijă însă să nu băgaţi mai mulţi bani decât este nevoie.

 

Persoanele care-şi renovează casa în vederea revânzării pot obţine un profit de 15-20% dacă locuiesc într-o zonă foarte bună, spun specialiştii consultaţi de “Evenimentul Zilei”.

 

Cel mai important aspect atunci când vrei să revinzi casa este însă locaţia, spune Andrei Pascu, acţionar majoritar la firma de intermediere şi dezvoltare imobiliară Westmount.

 

Locaţie, locaţie, locaţie

 

“Degeaba investeşti mulţi bani în renovarea unui apartament pentru a-i creşte valoarea dacă acesta nu se află într- o zonă bună. Este bine să-ţi ajustezi suma în funcţie de zona în care deţii casa sau apartamentul respectiv. Dacă acesta se situează într-o zonă modestă nu are sens să îl renovezi cu materiale foarte scumpe, cumpărătorii nu vor aprecia asta”, a afirmat acesta.

 

Locaţia a redevenit importantă pentru cumpărători după criza din 2009. În perioada boom-ului din 2006-2008, cumpărătorii erau atât de hotărâţi să cumpere case, terenuri şi apartamente încât nu se prea mai uitau la zonă.

 

Potrivit lui Pascu, două dintre zonele cele mai căutate din Bucureşti sunt cele situate între Piaţa Universităţii şi Piaţa Chibrit, pe de o parte, şi zona dintre Calea Griviţei şi Calea Floreasca, de cealaltă parte.

 

Vilele, la mare căutare

 

Al doilea aspect de care trebuie ţinut cont la momentul revânzării este tipul de proprietate. Astfel, vilele din perioada interbelică sau cele moderne proiectate foarte bine sunt căutate.

 

“Valoarea celor situate în zone bune, va creşte în viitor pentru că mereu vor fi cumpărători interesaţi”, a afirmat Pascu. Apoi, cumpărătorul se uită la modul în care este amenajat şi compartimentat interiorul.

 

Dacă aveţi un apartament cu trei camere şi remodelaţi interiorul astfel încât să aibă două camere, această mutare ar putea avea un impact pozitiv asupra cumpărătorilor aflaţi în căutare de spaţiu.

 

Există însă şi riscul ca unele persoane să nu accepte împărţirea, mai ales familiile cu copii care vor mai multe camere. Evident, orice cumpărător se va uita dacă apartamentul sau casa respectivă are centrală termică proprie, izolare termică, termopane, gresie.

 

În plus, acum se observă un fenomen relativ nou pe piaţa imobiliară. Până acum câţiva ani, clienţii preferau apartamentele nerenovate pentru a le aranja ulterior, spune Pascu. Acum însă, tot mai mulţi cumpărători preferă apartamentele sau casele renovate şi utilate cu bun gust.


“Tot mai mulţi oameni îşi dau seama că nu au nici timpul şi nici priceperea necesare să renoveze cum trebuie o casă”, consideră acesta.

 

“Tot mai mulţi oameni îşi dau seama că nu au nici timpul şi nici priceperea necesare să renoveze cum trebuie o casă sau un apartament” ANDREI PASCU, acţionar Westmount

 

AFACERE

 

Cum să faci un business din renovarea casei

 

În cazul în care aveţi suficienţi bani şi sunteţi gata să vă asumaţi nişte riscuri, puteţi demara şi o afacere în acest sens.

 

Un apartament renovat cum trebuie vă poate aduce un plus şi de 100% la chiria pe care aţi putea s-o încasaţi, spune Simona Mihăilescu, proprietara unui apartament de două camere în zona Tineretului.

 

“Când apartamentul era nerenovat nu puteam obţine o chirie mai mare de 200 de euro pe lună. După ce am investit în jur de 5.000 de euro în renovare pot cere acum 400 de euro”, a afirmat aceasta.

 

În cazul în care doriţi să revindeţi, puteţi obţine şi 20% mai mult decât dacă nu aţi fi renovat apartamentul.

 

Potrivit lui Andrei Pascu, acţionar Westmount, există un caz în care proprietarul unui apartament de două camere din zona Arcului de Triumf a reuşit să vândă imobilul cu circa 130.000 de euro, deşi preţul normal este de maxim 80.000.

 

“Au fost investiţi circa 30.000 de euro în renovare, dar persoana respectivă chiar ştia ce face. Totul a fost făcut cu foarte mult bun gust. Diferenţa dintre succes şi eşec în astfel de operaţiuni poate fi foarte mică”, a afirmat acesta.

 

Perioada de timp petrecută pentru această renovare a fost de aproape trei luni, iar profitul a fost de circa 15.000 euro.

 

Potrivit lui Pascu, este important ca modificările să lase spaţiu de manevră pentru următorul proprietar. Sau chiar proprietarul să poată să facă uşor aceste schimbări în cazul în care vrea să vândă repede imobilul.

 

20% - poate fi marja de profit a celor care renovează case. Trebuie însă să aveţi mare grijă: diferenţa dintre succes şi eşec este foarte mică.

 

Sursa: Evenimentul Zilei