Ce noutati aduce „Prima Casa 3“
Publicat in data: 21-01-2011
Contractanţii vor pune conturile curente drept gaj, dar vor avea posibilitatea să solicite modificarea valutei sau reeşalonarea creditului.
Guvernul a decis ieri ca programul „Prima Casă“ să continue şi în acest an, în limita unui plafon total de garanţii de 200 de milioane de euro, care ar putea fi suplimentat.
Veşti bune pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă. Guvernul a aprobat ieri Hotărârea privind normele de implementare a programului „Prima Casă”.
Astfel, programul guvernamental, prin care statul garantează creditele acordate persoanelor fizice pentru achiziţionarea primei locuinţe, va continua şi în acest an.
Conturile curente, gaj în favoarea băncii
Plafonul de garanţii se ridică la 200 de milioane de euro şi reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde de euro alocat programului în etapele precedente.
Acesta ar putea fi însă suplimentat în iulie pentru a doua parte a anului. Persoanele care vor lua credite „Prima Casă” vor pune însă conturile curente drept gaj în favoarea băncii.
Măsura reprezintă „o garanţie suplimentară în sensul că pe toată durata de derulare a finanţării garantate, sumele aflate în conturile beneficiarilor vor fi destinate cu prioritate achitării ratelor de credit scadente”, potrivit notei de fundamentare.
În schimb, contractanţii vor avea posibilitatea să solicite modificarea valutei, reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului. În plus, condiţia privind asocierea a şapte beneficiari pentru construcţia de ansambluri a fost eliminată.
Potrivit noilor reglementări, aceştia vor desemna un reprezentant care va gestiona relaţia cu finanţatorul şi care va îndeplini formalităţile prealabile obţinerii autorizaţiei de construire.
Dacă imobilul a fost achiziţionat de doi beneficiari şi unul renunţă din diferite motive, cum ar fi divorţul, se stabileşte posibilitatea de preluare în proprietate exclusivă prin cedarea de către unul dintre coplătitori a creditului şi a locuinţei.
O altă modificare se referă la faptul că încheierea unui antecontract nu este necesară pentru achiziţionarea locuinţelor ANL sau a celor scoase la licitaţie de ANAF.
Solicitantul trebuie să prezinte finanţatorilor documentele specifice programelor ANL, respectiv cele specifice procesului de licitaţie.
Condiţii generale
- Statul garantează credite în limita a 60.000 de euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 de euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii beneficiază de o garanţie de câte 75.000 de euro, tot pentru case noi.
- Rata dobânzii este egală cu EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR la trei luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Sursa: Adevarul