Ce informatii ofera indicii imobiliari
Publicat in data: 12-04-2011
Pe lângă indicii furnizaţi de site-urile imobiliare sau de companii de evaluare, este pregătit terenul şi pentru indicii imobiliari furnizaţi de bănci.
Informaţiile despre preţurile apartamentelor diferă de la o sursă la alta.
Dacă pentru preţurile de ofertă actualizarea indicilor imobiliari e mai rapidă, la cele de tranzacţionare sunt mari întârzieri şi preţurile sunt mai degrabă medii.
Principalele preocupări ale furnizorilor de astfel de indici sunt actualizarea cât mai rapidă şi furnizarea preţurilor de tranzacţie.
În ultimii doi ani, pe piaţă au apărut mai mulţi indici imobiliari. Aceştia au venit de la portaluri specializate, agenţii de evaluare sau de la Institutul Naţional de Statistică.
Dacă agenţiile imobiliare au furnizat, direct sau prin portaluri, mai mulţi indici, dintre bănci doar una a furnizat până în prezent un astfel de indice. Este vorba de Eurobank EFG.
În Vest este de mult o practică pentru sistemul bancar să furnizeze indici imobiliari sau analize frecvente ale evoluţiei preţurilor.
Nu mai departe de Ungaria, FHB Mortgage Bank are un indice bazat pe preţul de închidere monitorizat de FHB şi birourile de finanţe locale. Cât despre analizele bancare corelate pieţei imobiliare, acestea au fost pe nedrept ocolite de către consultanţi.
Cel mai potrivit exemplu în acest sens este o analiză a Deutsche Bank, care încă din octombrie 2006 avertiza asupra prăbuşirii preţurilor în anii imediat următori, într-un studiu detaliat.
Cei mai mulţi investitori au ales să nu se ia după studiul băncii, ci după aşa-numitele analize de conjunctură care încurajau investitorii să parieze pe o creştere continuă a preţurilor pentru 7-8 ani. Rezultatele dezastruoase pentru investitori s-au văzut după nici doi ani.
Tot în Vest există indici oficiali scoşi de asociaţiile notariale. La noi, notarii se mulţumesc să dea datele de-clarate de tranzacţionare la Statistică, de unde vin cu întârzieri de cinci-şase luni.
Vom vorbi în continuare despre mai mulţi indici imobiliari de pe piaţa locală, cu principalele caracteristici ale acestora.
EFG Eurobank, deschizător de drum
Am început cu indicele Eurobank pentru că acesta se constituie într-un exemplu singular din domeniul bancar local în acest sens. Or, atâta timp cât acordarea creditelor pentru apartamente depinde extrem de mult de evaluarea agreată de bănci, un instrument de evaluare al băncii devine astfel mult mai transparent printr-un indice. EFG Eurobank a apelat la experţi interni de la birourile din Atena şi Bucureşti.
Baza de date iniţială este de câteva mii de date, realizată prin analiza evidenţelor Bancpost privind garanţiile. S-au calculat astfel 21 de serii de indici anuali şi trimestriali pentru opt părţi ale ţării, 11 oraşe principale, două segmente ale Capitalei.
Cele patru ediţii trimestriale ale indicilor au avut loc începând cu primăvara lui 2010, acoperind perioada 2005-2010.
„Realizarea indicilor a fost un act de conformare la cerinţele Băncii Naţionale pentru estimarea actualizată a portofoliilor de active ale băncii. Un astfel de indice rezidenţial reduce semnificativ costurile şi timpii de livrare”, a declarat Dimitris Andritsos, CEO EFG Eurobank Ergasias Property Services.
Imobiliare.ro
Indicele imobiliare.ro a fost lansat în noiembrie 2009 şi reprezintă o medie a preţului în euro cerut de vânzători.
Acest indice este făcut pe baza anunţurilor publicate pe portal de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Actualizarea este lunară, raportat la luna anterioară şi la aceeaşi lună a anului precedent.
Este calculat la nivel naţional, dar şi la nivelul celor mai mari oraşe. Acesta este completat de analize imobiliare şi rapoarte specifice pe zone şi tipuri de locuinţe.
În baza de date există 1,5 milioane de oferte din perioada martie 2008-martie 2011. Indicele înregistrează fiecare modificare de preţ cerut de vânzători, de la intrarea unei oferte în piaţă şi până la ieşire, prin vânzare sau retragerea ofertei de către vânzător.
Darian, indice de la evaluatori
Un alt indice este furnizat de firma de evaluare Darian DRS, ai cărei reprezentanţi susţin că produsul lor surprinde variaţia preţurilor de tranzacţionare. Aceştia au pornit de la baza de date proprie, de peste 20.000 de tranzacţii din întreaga ţară.
Pe lângă indicele naţional Darian, firma a mai furnizat trei indici secundari care monitorizează preţurile, separat: în Bucureşti, în cei mai importanţi poli de dezvoltare şi la nivelul oraşelor cu potenţial de dezvoltare mai scăzut.
Acesta din urmă se referă la oraşele cu sub 150.000 de locuitori. Darian se bazează pe faptul că în ultimii ani a avut peste 50.000 de clienţi persoane fizice pentru care au fost efectuate rapoarte de evaluare ale proprietăţilor imobiliare. O parte a datelor sunt obţinute şi de la notari, eliminându-se situaţiile în care preţul declarat este cu mult în afara trendului din piaţă.
Anunţuri Particulari, monitorizarea mediei
Preţurile apartamentelor se regăsesc în cazul AnunturiParticulari.ro într-un raport de monitorizare, care apare lunar. Sunt luate în calcul toate ofertele de pe Internet şi din presă publicate de particulari.
Se ţine cont doar de ofertele nou-apărute, fiind omise cele vechi. Portalul ia în calcul toate ofertele de pe piaţă, inclusiv din site-urile care scot indicii lor proprii.
„Slăbiciunea multor indici de pe piaţă o reprezintă faptul că includ şi ofertele frecvent dublate de la agenţii sau oferte mai vechi de şase luni, marja de eroare putând fi foarte mare, în cazul acelor indici”, a declarat Silvia Vilceanu, General Manager al AnunturiParticulari.ro.
Aceasta subliniază că nu ia date de la agenţii imobiliare, ci dimpotrivă, furnizează date agenţiilor. Unul dintre motivele pentru care nu se iau date de la agenţii poate fi majorarea preţurilor de ofertă de către acestea, dar şi dublarea sau triplarea anunţului iniţial. Portalul a fost lansat în anul 2000, dar furnizează cifre statistice din anul 2007.
Top Estate, barometru
Indicatorul imobiliar online al Top Estate a fost lansat la începutul anului 2009 şi se bazează pe date de la agenţii, particulari şi dezvoltatori.
„Indicatorul are colectate peste 30.000 de oferte actualizate. Acesta are peste 1,5 milioane de oferte înregistrate, dar nu se aplică celor mai vechi de şase luni”, a declarat Mihai Stan, Manager General al Top Estate. Indicatorul mijloceşte prin datele furnizate raportarea valorii locuinţei vizate la preţul mediu al zonei.
Indicele oficial
Am lăsat la sfârşit indicele Institutului Naţional de Statistică pentru că este indicele care apare cel mai târziu. Ultimele informaţii furnizate de Statistică în acest sens sunt despre trimestrul trei al anului trecut.
Avantajul acestuia este însă că furnizează datele declarate la notari, chiar dacă şi acestea pot fi declarate uneori uşor diferit de preţul real de tranzacţionare.
Cu ultima reducere a valorii de grilă de la notari însă, declaraţiile neconforme ar putea fi mai puţine. Pe lângă actualizarea greoaie, datele Statisticii au şi dezavantajul de a se referi la totaluri (total proprietăţi rezidenţiale, total apartamente Bucureşti, total case individuale mediu urban, total case individuale din rural).
Astfel că indicele oficial nu informează propriu-zis despre preţuri decât în sensul de evoluţie a acestora, la un nivel macro, şi prea puţin detaliat pe calităţi precum suprafaţă, număr de camere sau cartier.
Sursa: Saptamana Financiara