Cat primesc proprietarii pentru exproprierile de la noua pista a aeroportului
Publicat in data: 25-07-2011
O comisie formată din primarul Sorin Apostu şi din patru reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, ai Prefecturii Cluj şi ai Oficiului de Cadastru se va întruni în vederea soluţionării despăgubirilor, conform procedurii de expropriere, pentru noua pistă a aeroportului.
Consiliul Judeţean Cluj (CJ) a demarat procedura de expropriere pentru noua pistă de aterizare-decolare, de 3.500 de metri, a aeroportului clujean. Pentru prima etapă, de 2.100 de metri, sunt vizate pentru expropriere 12 parcele, situate în zona de desfăşurare a lucrărilor. Consiliul judeţean a rezervat pentru despăgubiri suma de 1.630.161 de lei, iar în ultima şedinţă a plenului a fost desemnată comisia care va verifica dreptul de proprietate pentru aceste terenuri, urmând să negocieze cu proprietarii.
Procedura de licitaţie pentru execuţia primei etape din proiectul noii piste de aterizare-decolare a aeroportului se află docamdată în analiza Consiliului naţional pentru soluţionarea contestaţiilor. Între timp, administraţia judeţeană face demersuri pentru a finaliza procedura de expropriere pentru cele 12 parcele afectate de acest proiect. "Dispunem de suma necesară pentru exproprieri şi suntem pregătiţi să-i despăgubim pe oameni imediat ce comisia de verificare îşi va termina treaba", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. Proprietarii au fost identificaţi deja, iar în ultima şedinţă publică plenul a aprobat formarea comisiei care va avea sarcina să verifice dreptul de proprietate ori a altui drept real şi să constate dacă proprietarii sunt de acord în privinţa cuantumului despăgubirilor.
"După această procedură, noi vom fi în măsură să consemnăm suma pentru fiecare proprietar în parte", a spus Tişe. Din această comisie de verificare fac parte primarul Sorin Apostu, consilierul juridic din partea Prefecturii Cluj, Laura Blebea, consilierul din partea Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Augustin Bălărău, şi cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, secretarul Simona Gaci şi consilierul juridic Dan Pop. Dacă proprietarii nu vor fi mulţumiţi de banii pe care îi pot obţine, au posibilitatea să se adreseze instanţei. Cea mai mare sumă de bani va fi atribuită pentru o parcelă în suprafaţă de 4.080 mp aparţinând Mariei Vinţe. Suma propusă pe numele acesteia se ridică la 322.320 de lei. Pentru un alt grup de proprietari (Marta Creţu, Valeria Vercerdea, Nicolae Dârjan, Maria Dârjan şi Sabina Farago) s-a propus suma de 110.600 de lei pentru o parcelă de 1.400 mp. Tot pentru o suprafaţă de 1.400 mp aparţinând unui alt grup de proprietari (Niculina Dargău, Adriana Cosma şi Doina Cecilia Damian) s-a propus suma de 110.600 de lei. Pentru o parcelă de 2.720 mp, Maria Ver ar putea obţine 214.880 de lei, iar Violina Jucan, suma de 127.980 de lei pentru parcela de 1.620 mp.
Familia Bazrakan Abdul-Rahman ar putea primi pentru trei parcele, fiecare în suprafaţă de câte 1.359 mp, suma de 322.083 de lei. Pentru o suprafaţă de 364 mp, Alexandru Oltean va lua 28.677 lei. Lenard Agneta va obţine 107.440 de lei pentru 1.360 mp. Un alt grup de proprietari (Leonard Ştefan, Leonard Gheorghe, Leonard Ioan, Leonard Şandor) ar putea împărţi suma de 82.950 de lei în cazul a 1.050 mp. De asemenea, există două parcele de 1.205 mp şi de 1.360 de mp pentru care nu s-a emis încă un titlu de proprietate. În consecinţă, fondurile pentru despăgubire (95.000 de lei, respectiv 107.440 de lei) vor fi transferate către comisia primăriei care se ocupă de aplicarea legilor proprietăţii.
Sursa: ziuadecj.ro