Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Casele finlandeze “la pachet” intra pe piata din Romania. Cea mai ieftina costa 40.000 de euro

Publicat in data: 20-03-2012

 

Daca dispui de terenul pe care vrei sa-ti ridici o locuinta, poti comanda casa dorinta dintr-un catalog, urmand ca aceasta sa fie livrata sub forma de kit complet, inclusiv ferestre si instalatii sanitare.

 

Este vorba despre locuinte prefabricate din lemn sub brandul finlandez Honka. Incepand cu luna martie, casele finlandeze in sistem kit complet intra si pe piata din Romania, importatorul exclusiv al marcii fiind Finn Land Business.

 

Cea mai accesibila locuinta de acest tip costa 40.000 de euro si are o suprafata de 80 m2.

 

Beneficiind de un design unic, casele sunt concepute in functie de nevoile familiilor proprietare, iar durata de montare a lor este de aproximativ trei saptamani. Honka utilizeaza tehnologie moderna pentru a produce materiale de constructie din pin nordic de calitate premium, rezistente si ecologice.

 

De asemenea, locuintele au o acustica si o eficienta termica mai buna chiar si decat cele construite din piatra. Ele sunt create din grinda lamelara si au etansari cu garnituri puse inca din fabrica.

 

„Conceptul de <<casa din lemn>> este inca nou in Romania. Exista totusi o cerere pentru locuinte din lemn si la noi in tara. Clientii unui astfel de produs cauta ce este mai bun, de aceea, reputatia excelenta a Honka, furnizor global pentru case premium din lemn, dublata de preturile accesibile vor fi doua atribute convingatoare”, a declarat Cristy Baisan, managerul Finn Land Business S.R.L.

 

Prima proprietate Honka din Romania a fost deja asamblata la Azuga si apartine unui om de afaceri din Brasov. Finn Land Business planuieste ca urmatoarea casa sa fie ridicata in Neptun, pana la sfarsitul lunii mai, pentru a servi drept locuinta-model potentialilor cumparatori.

 

In plus, compania importatoare intentioneaza sa convinga guvernul roman sa accepte Honka in programul Prima Casa, astfel incat persoanele care detin un teren sa isi poata achizitiona o astfel de casa preambalata.

 

Cele mai ieftine locuinte din piata

 

Casele din lemn au devenit o alternativa convenabila pentru cei care vor sa-si construiasca o locuinta cu un consum financiar minim. Destul de multe firme din Romania pun la dispozitia clientilor diferite modele de vile ” la pachet”.

 

Costurile unei case de acest tip pornesc de la aproximativ 100 de euro pe metru patrat. In pret sunt incluse materialele folosite, manopera si finisajele. Sunt insa si companii care vand locuinte ” la rosu”,mult mai ieftin, urmand ca finisajele sa fie realizate dupa preferintele clientului.

 

Firma Moldsilva solicita pentru o casa familiala , parter si un etaj mansardat, cu o arie constructiva cumulata de 120-180 metri patrati, un pret unitar pentru solutia standard “la cheie” de de 400-500 euro/mp.

 

Pentru o casa cu aria locuibila de peste 120 mp, parter cu un etaj mansardat, “pachetul minim” este 120-160 euro/mp, iar pentru arii construite de 250-300 mp poate cobori la 100-140 euro/mp.

 

SC Bege Bege Company SRL pune la dispozitia clientilor mai multe tipuri de locuinte din lemn. Preturile variaza in functie de materialul folosit, modelul casei , etc si este cuprins intre 150 si 220 euro/suprafata locuibila. Un alt constructor, Maria House, solicita pentru o casa ” la rosu” ( materiale plus manopera) doar 89 euro/mp.

 

Avantaje si dezavantaje

 

Chiar daca piata caselor din lemn continua sa fie una de nisa in Romania, domeniul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. In ciuda pierderilor inregistrate de sectorul imobiliar, segmentul locuintelor ” la pachet” s-a extins.

 

Motivul este cat se poate de simplu: pretul scazut platit pentru ridicare unei case de acest tip. Exista insa si alte avantaje pe care o astfel de locuinta le are.

 

Aici se numara si faptul ca lemnul este un bun izolator termic astfel ca locuintele sunt calduroase iarna si racoroase pe perioada verii.

 

Sunt rezistente la cutremur, montarea este usoara si dureaza de la 7 la 60 de zile, in functie de casa, cheltuielile energetice se reduc cu 30-40% si sunt considerate case ecologice.

 

Dezavantajele sunt reprezentate de faptul ca intretinerea lemnului este costisitoare deoarece o data la doi, trei ani, lemnul trebuie tratat cu lac de protecte impotriva soarelui, insectelor, contractiei lemnului in cazul in care fatada nu este tencuita.

 

Un alt dezavantaj este rezistenta scazuta la foc in ciuda faptului ca lemnul din care sunt construite aceste case este tratat impotriva incendiilor.

 

In plus, in cazul in care lemnul folosit nu este uscat, ci verde in momentul constructiei, acesta se usuca in timp si poate afecta izolarea termica.

 

In tari precum SUA sau Canada, astfel de constructii rezidentiale din lemn sunt foarte apreciate datorita confortului oferit, dar si a durabilitatii. Specialistii sustin ca o astfel de locuinta rezista si 100 de ani daca este bine ingrijita.

 

Sursa: Finantistii