Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Case cu consum energetic “zero”

Publicat in data: 31-08-2010

 

Clădirile noi, dar şi cele deja existente vor trebui să fie cât mai performante energetic şi tot mai “verzi”.

 

Până la 31 decembrie 2020, toate clădirile noi, inclusiv locuinţele unifamiliale, vor trebui să aibă consum aproape zero de energie, potrivit unei directive europene care a intrat în vigoare în luna iulie.

 

Astfel, pe lângă performanţa energetică foarte ridicată, energia din sursele regenerabile trebuie să acopere cea mai mare parte din consum.

 

De asemenea, Directiva 2010/31/EU prevede ca renovările clădirilor existente să fie făcute conform unor standarde ridicate de eficienţă în cazul în care vizează mai mult de 25% din suprafaţa anvelopei clădirii.

 

România, la fel ca şi celelalte state membre, va trebui să adopte până în 2012 actele normative necesare pentru a se conforma prevederilor normei europene, ţinând cont şi de raportul cost-eficienţă, urmând ca ele să se aplice din 2013.

 

Reguli noi în lucru

 

Reprezentanţi ai mai multor ministere, instituţii şi asociaţii de profil lucrează deja la propuneri de modificare a legislaţiei.

 

“Cu cât legislaţia va fi modificată mai repede, cu atât va fi mai bine. Problema va fi implementarea ei, din cauza stării termotehnice a celor mai multe locuinţe”, spune Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii.

 

Potrivit acestuia, normativele de termoizolare trebuie modificate astfel încât, de pildă, pragul actual privind consumul energetic să coboare de la 100 kWh pe metru pătrat pe an, cât e acum, spre 50 kWh, pentru clădirile noi.

 

Potrivit acestuia, proprietarilor li se vor impune nişte cerinţe minimale când vine vorba despre caracteristicile termice ale clădirilor existente. El a adăugat însă că momentul implementării regulilor va depinde de guvern.

 

Emilia Mladin, preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, spune că până la finele anului trebuie modificată legea care sprijină populaţia să îşi reabiliteze termic locuinţele, prevăzându-se noi stimulente.

 

O noutate în directivă este că o unitate independentă va trebui să verifice calitatea auditurilor. “Dacă nu vom forţa certificarea energetică la recepţia unei clădiri, nu vom convinge niciodată constructorii ca locuinţa să consume cât mai puţin. Să nu uităm că plăţile pentru utilităţi le fac viitorii locuitori”, a punctat Mladin.

 

Sursa: Evenimentul Zilei