Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Casa Verde demareaza de la 1 iulie. Firmele de-abia asteapta

Publicat in data: 28-06-2010

 

Firmele vizate de acest program cred că este unul bun şi că ar trebui să aibă succes. Forma actuală pare a fi simplificată din punct de vedere birocratic. Guvernul alocă 110 mil. lei pentru acest program.

Startul programului Casa Verde se va da pe 1 iulie, un program care a avut de aşteptat mai bine de doi ani până să intre în aplicare.

Companiile de profil, cele care produc, comercializează, distribuie şi instalează sistemele vizate de program şi anume centrale termice pe rumeguş, panouri solare şi pompe de căldură sunt de părere că este un program bun şi normal în contextul în care România este o ţară membră a Uniunii Europene.

Totodată aceştia anticipează o creştere a vânzărilor pe aceste categorii de produse. Un alt plus al acestui program este faptul că nu va fi afectat de procesul birocratic. Reprezentanţii Ariston România cred că este un program bun, chiar dacă pare ciudat ca statul să cheltuiască într-o perioadă în care tot statul încearcă să taie tot. “Probabil că o să existe comentarii de genul “ţara arde şi baba se piaptănă”.

România trece printr-o perioadă grea şi un astfel de program poate părea ciudat când vedem la televizor doar ştiri despre tăierea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, dar cum sumele alocate acestui program nu pot fi cheltuite decât în acţiuni de acest tip, apreciem iniţiativa domnului ministru.

Mai mult, această variantă a programului Casa Verde este una simplificată din punct de vedere birocratic, un capitol la care cele precedente erau deficitare”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Cătălin Drăguleanu, national sales manager al Ariston Thermo România.

Firmele mizează pe segmentul panourilor solare

Deşi este o piaţă încă mică şi la început, aceasta se poate dezvolta, iar programul Casa Verde poate fi un punct de început. “Piaţa de panouri solare este încă la început, comparativ cu alte state din Europa, dar acest lucru se datorează şi subvenţiilor acordate pentru astfel de sisteme”, a mai spus reprezentantul Ariston.

Potrivit acestuia în alte ţări, însă, se acordă subvenţii şi pentru centralele termice în condensare, centrale cu o eficienţă ridicată şi care ar completa sistemul de încălzire al unei locuinţe.

Potrivit reprezentantului Solar Expert, compania crede că programul este ceva normal şi se aşteaptă la creşteri substanţiale de panouri solare. “Programul Casa Verde reprezintă un lucru de normalitate în context european (în toată Europa energia verde este subvenţionată).

Cred că o să fie recepţionat corespunzător de populaţie. Referitor la panourile solare nu credem că or să crească vânzările substanţial, firma noastră având capacitatea de montaj de o instalaţie/zi”, a declarat pentru Curierul Naţional, Cătălin Caraiane, de la Solar Expert.

Şi potrivit oficialilor Robert Bosch România, care deţine şi marca Buderus, panourile solare ar putea fi în centrul atenţiei, în acest program. “Investiţiile în modernizarea sistemelor de încălzire pot reduce substanţial nu numai consumul de energie, ci şi cheltuielile aferente efectuate de consumatorii casnici sau de întreprinderi.

Din acest motiv este foarte binevenit acest program, deoarece ne ajută nu numai să investim într-un viitor mai “verde”, dar şi să realizăm economii considerabile la factura de întreţinere.

Dacă ar fi să iau ca exemplu panourile solare, este de ajuns să menţionez faptul că acestea pot acoperi peste 30% din necesarul total de energie termică al clădirii şi 80% din cel de apă caldă, ca să vă puteţi da seama despre câtă energie şi câţi bani se pot economisi, şi cât de mult se protejează mediul înconjurător prin utilizarea lor la scară largă”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Adrian Bălşanu, director regional de vânzări, Divizia de Termotehnică, Robert Bosch SRL.

Reprezentantul Solar Expert a mai spus că se aşteaptă şi la o legislaţie pentru segmentul panourilor solare. “Este important ca programul să funcţioneze şi să se perfecţioneze. Noi aşteptăm reglementări şi pentru panouri fotovoltaice cât şi pentru eoliene”, a spus Cătălin Caraiane.

Programul este unul aşteptat de ceva timp. Semnalele sunt pozitive

Potrivit Bosch, sunt multe semnale pozitive din piaţă care îi îndreptăţesc să creadă că acest program va avea succes. “Interesul publicului larg faţă de echipamentele care utilizează energie regenerabilă a crescut de la an la an.

Acest lucru s-a văzut în vânzările de anul trecut, când peste o treime din totalul vânzărilor diviziei de termotehnică Bosch din 2009 s-a realizat prin comercializarea de sisteme de încălzire şi preparare a apei calde menajere care utilizează energie regenerabilă.

Casa Verde nu va face decât să impulsioneze şi mai mult acest trend observat în ultimii ani. Este de aşteptat, aşadar, ca vânzările pe acest segment să crească şi mai mult în viitor”, este de părere Adrian Bălşanu.

Ariston Thermo a văzut reacţiile oamenilor după ce programul a fost amânat prima oară, care îşi doreau să poată să facă asemenea investiţii, dar încă nu ştie cum va fi primit programul. “E o întrebare pe care ne-o punem şi noi, am văzut reacţiile oamenilor după amânarea primei variante a programului.

Mulţi au aşteptat investiţia într-un astfel de sistem, sperând că programul va reîncepe. Cred că reacţiile vor fi împărţite, dar cum suma alocată este suficientă pentru aproximativ 18.000 persoane la nivel naţional (6.000 lei în medie), considerăm că vor exista oameni interesaţi şi că fondul se va cheltui integral în acest an.

Acest lucru depinde şi de modul în care va decurge programul, sunt câteva etape birocratice care nu putem estima cât vor dura”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

România pierde energie solară timp de 210 zile pe an

Potrivit reprezentantului Bosch, România are un potenţial enorm datorită poziţionării geografice şi a climei. “Noi avem anual în jur de 210 de zile însorite pe care nu le valorificăm şi a căror energie solară o pierdem.

Mai mult, puţini ştiu că panourile solare au un randament ridicat chiar şi iarna, iar în cazul radiaţiei solare reduse, ele acumulează o cantitate extrem de mare de energie la o suprafaţă brută redusă a panoului, ceea ce duce la o eficienţă foarte mare”, ne-a mai explicat Adrian Bălşanu.

Sursa: Curierul National