Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Cartierul Tineretului, transformat in parc energetic

Publicat in data: 15-12-2010

 

Primaria Cluj-Napoca a renuntat la proiectul imobiliar de pe Dealul Sf. Gheorghe, dar nu si la parteneriatul cu Polus Real Estate, impreuna cu care va realize un proiect in domeniul energiei.

 

Energia verde a bătut segmentul imobiliar la Cluj. Consilierii locali au aprobat ieri reconversia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului într-un parc fotovoltaic. Proiectul de hotărâre a stârnit obiecţii legate de legalitate, mai ales că parteneriatul cu Polus Real Estate a fost încheiat în urma unei licitaţii organizate în 2006 de Primăria Cluj-Napoca. Viceprimarul Radu Moisin i-a liniştit pe consilieri menţionând că municipalitatea are un punct de vedere oficial de la Agenţia Naţională pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, potrivit căruia astfel de parteneriate nu intră sub incidenţa Ordonanţei 34 privind achiziţiile publice. Din acest motiv, a explicat oficialul, nu era nevoie de rezilierea contractului şi nici de o nouă licitaţie pentru amenajarea parcului energetic.

Primăria s-a asociat în 2006 cu societatea Polus Real Estate pentru amenajarea unui cartier de locuinţe pe 203 hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe. Municipalitatea a pus la dispoziţie terenul, iar investitorul s-a angajat să livreze municipalităţii 384 de locuinţe sociale. În 2008, când s-a aşezat piatra de temelie a Cartierului Tineretului, s-a anunţat că acesta urma să scoată pe piaţă 6.000 de locuinţe, investiţia anunţată fiind de 500 de milioane de euro. La doi ani şi jumătate distanţă, pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a fost discutat un proiect de hotărâre privind conversia proiectului imobiliar într-un parc energetic. Primăria pune la dispoziţie în acest sens 198 de hectare, din totalul de 203, şi rămâne cu 5,1 hectare pe care va construi locuinţe sociale cu fonduri de la bugetul local. În schimb, municipiul primeşte 30% din energia “verde” produsă de panourile fotovoltaice, care va acoperi iluminatul public din oraş, dar şi necesităţile energetice ale spitalului municipal, timp de 49 de ani.

Comisia juridică a formulat un amendament la proiect şi a propus efectuarea unui raport de evaluare, pentru a se stabili exact cantitatea de energie pe care o va primi anual municipiul. “Concret, se vor evalua cele 384 de locuinţe sociale pe care Polus Real Estate urma să le livreze primăriei (criteriu cu care compania a câştigat licitaţia - n. red.) şi suma rezultată va echivala cu o anumită cantitate de energie. Aceasta o va primi primăria, anual, timp de 49 de ani”, a explicat consilierul Marcelus Suciu, membru în Comisia juridică. 

Secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, a explicat ieri plenului că proiectul imobiliar nu mai este de actualitate pentru că, din cauza crizei, partenerul primăriei s-a aflat în imposibilitate de a contracta finanţarea necesară construcţiei de locuinţe. În urma corespondenţei de anul acesta dintre primărie şi Polus Real Estate, investitorul a notificat municipalitatea, printr-o adresă oficială semnată de Florin Cionca, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Cartierul Tineretului (ai cărei acţionari sunt autoritatea publică şi partenul privat), că a identificat parteneri privaţi - WWS Energy Development LLC şi Green Energy Holding LLC - împreună cu care poate crea în termen de un an un parc folovoltaic pe terenul de pe Dealul Sf. Gheorghe.

Consilierul Steluţa Cătăniciu (PNL) a atras atenţia că reconversia proiectului ridică semne de întrebare din punct de vedere al legalităţii, mai ales pentru că prin contractul asumat de Consiliul Local pentru proiectul imobiliar se prevede că acesta încetează de drept în condiţiile în care partenerul nu mai poate realiza obiectul acestuia. “Foarte mulţi clujeni şi-au pus speranţele în acest proiect. Dacă partenerul primăriei nu a mai putut obţine finanţarea, atunci contractul încetează de drept. Noi nu putem introduce o a treia parte (WWS Energy Development LLC şi Green Energy Holding LLC) în acest contract. Încălcăm legea şi sărim peste o nouă licitaţie care trebuie făcută, mai ales pentru că există aceşti investitori interesaţi de care ne spuneţi”, a apreciat Cătăniciu. Mai mult, consilierul local Remus Lăpuşan (PSD) a reproşat oficialilor primăriei că a primit abia la începutul şedinţei adresa oficială semnată de Florin Cionca şi că acest lucru nu este normal, mai ales că adresa are număr de înregistrare din 15 noiembrie. 

Viceprimarul Radu Moisin a replicat că municipalitatea are un punct de vedere de la Agenţia Naţională pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, potrivit căruia parteneriate între autorităţi publice şi societăţi comerciale nu intră sub incidenţa Ordonanţei 34 privind achiziţiile publice. Din acest motiv, nu este nevoie de organizarea unei noi licitaţii, a anunţat viceprimarul. 

În final, cu patru abţineri din partea opoziţiei (Gheorghe Vuşcan - PSD, Remus Lăpuşan - PSD, Steluţa Cătăniciu - PNL, Teo Peter - PNL, doi consilieri din PSD şi PNL au lipsit de la şedinţă - n. red.), proiectul privind transformarea Cartierul Tineretului într-un parc energetic a fost votat, cu amendamentul formulat de Comisia juridică. 

 

Sursa: ziuadecj.ro