Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Bancile executa case de jumatate de miliard in 2010. Doar 10% dintre locuinte isi gasesc cumparator

Publicat in data: 25-05-2010

 

Bancherii stau pe un munte de bani pe care nu ÅŸtiu sau nu pot să îl exploateze: executările silite. ExplicaÅ£iile sunt multiple, de la lipsa de pricepere în a vinde o casă la mafia executorilor bancari, care, de multe ori, îÅŸi vând între ei case ÅŸi terenuri la preÅ£uri infime.

Băncile din România ar putea recupera de la rău-platnici anul acesta, doar din executările silite, peste o jumătate de miliard de euro. Din această sumă însă bancherii se aÅŸteaptă să încaseze cel mult 10%, adică doar circa 50 de milioane de euro. ÎntrebaÅ£i de Gândul de ce nu reuÅŸesc băncile să îÅŸi recupereze aceÅŸti bani, care ar putea fi folosiÅ£i, de exemplu, pentru a da noi credite sau pentru a acoperi o parte din pierderi, experÅ£ii au prezentat motive dintre cele mai diverse, de la dorinÅ£a băncilor de a nu fi percepute ca maÅŸini de executat silit la neÅŸtiinÅ£a lor în a vinde proprietăţi sau chiar la mafia executorilor bancari, care permite tranzacÅ£ionarea acestor bunuri numai într-un cerc restrâns de clienÅ£i.

În primele trei luni ale acestui an băncile au scos la licitaÅ£ie peste 4.300 de locuinÅ£e sau terenuri pe care le-au luat de la rău-platici în urma executărilor silite, ceea ce înseamnă că, la un preÅ£ mediu de 30.000 de euro pe proprietate, valoarea lor totală pe 2010 ar putea depăşi 500 de milioane de euro. Din această sumă însă, surse bancare au declarat pentru Gândul că băncile vor reuÅŸi să încaseze cel mult 10%, adică 50 de milioane de euro, pentru că licitaÅ£iile merg foarte greu ÅŸi nimeni nu pare interesat să cumpere.

 

Nu vor să fie percepute ca o maşină de executări silite

Unul dintre motivele pentru care băncile nu au succes în recuperarea banilor în urma executărilor silite ne-a fost prezentat de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. "Impresia mea este că băncile au în privinÅ£a scoaterii în piaţă a garanÅ£iilor pentru creditele ipotecare devenite neperformante o atitudine rezervată. Ele se feresc să apară în public cu executări silite ÅŸi să alarmeze populaÅ£ia. Impresia mea este de asemenea că băncile nu vor să devină agenÅ£ii imobiliare dar Å£in în acelaÅŸi timp lucrurile într-o stare de alarmă, nici ca să sperie dar nici ca să lase clienÅ£ii să stea fără griji deÅŸi nu îÅŸi plătesc ratele", ne-a declarat Vasilescu. Majoritatea băncilor anunţă aceste licitaÅ£ii pe siturile proprii. În timp ce unele bănci au un buton la vedere care face trimitere la listele cu bunurile scoase la licitaÅ£ie în urma executărilor silite, altele preferă să ascundă aceste anunÅ£uri.

Bancherii nu ÅŸtiu să vândă apartamente ÅŸi terenuri

O altă explicaÅ£ie pentru faptul că licitaÅ£iile pentru astfel de bunuri durează foarte mult timp ÅŸi sunt duse până la capăt foarte greoi ar putea fi ÅŸi faptul că băncile nu ÅŸtiu, pur ÅŸi simplu, cum să vândă o proprietate. "Băncile nu ÅŸtiu să vândă imobiliare. Ele nici măcar nu prezintă informaÅ£iile relevante pentru un posibil cumpărător. De cele mai multe ori anunÅ£ul de licitaÅ£ii cuprinde doar adresa imobilului, suprafaÅ£a ÅŸi preÅ£ul cerut. Atât ÅŸi nimic mai mult, nici măcar anul construcÅ£iei, dacă e vorba de o locuinţă sau deschiderea la un drum dacă e vorba de un teren. În România mulÅ£i încă mai au impresia că anunÅ£ul de vânzare a unui imobil este similar cu cel pentru vânzarea unei biciclete. Nimic mai fals", a declarat pentru Gândul Åžtefan NegriÅ£oiu, cofondator Romanian Real Estate Network. NegriÅ£oiu duce în acest moment negocieri cu mai multe bănci pentru a le convinge că soluÅ£ia ar fi publicarea acestor anunÅ£uri pe o platformă comună, filtrată de experÅ£i, care să aducă proprietăţile mult mai aproape de cumpărător.

"CâÅ£i români care vor să îÅŸi cumpere o casă intră pe situl unei bănci pentru a vedea lista de executări silite? Aproape nimeni. ToÅ£i intră pe situri specializate, de anunÅ£uri imobiliare", susÅ£ine el.

Clientul de rând are ÅŸanse foarte mici

Un alt impediment în deblocarea acestei sume imense de bani e chiar banca, mai precis departamentul de executări silite al unei bănci. "Lucrurile nu sunt atât de simple. E foarte greu să urmăreÅŸti ÅŸi să evaluezi un executor bancar. Se ÅŸtie faptul că de multe ori unii dintre ei au cumpărat în nume propriu astfel de imobile, licitaÅ£iile fiind atât de ascunse încât, în final, când se reia pentru a patra oară, de exemplu, locuinÅ£a se vinde la 20% din preÅ£ unei persoane aduse tocmai de executor", ne-a declarat directorul din cadrul unei bănci din top cinci, sub protecÅ£ia anonimatului. Durata medie de vânzare a unui imobil de către o bancă e de circa trei sferturi de an, în condiÅ£iile în care ea ar putea fi vândută, la un preÅ£ mic, în doar două-trei luni.

INFO PLUS

Harta zonelor "calamitate" în primul trimestru

Pe locul întâi în topul judeÅ£elor cu cele mai multe executări silite se află TimiÅŸ, unde băncile au demarat 265 de astfel de proceduri în primul trimestru al acestui an. Pe locul doi se află Cluj, cu 235, iar pe trei, Arad, cu 210, conform datelor ANCPI furnizate la cererea Gândul. Locurile patru ÅŸi cinci sunt ocupate de Bacău, cu 208, ÅŸi, respectiv, de IaÅŸi, cu 206 executări silite. În total, în primele trei luni, bancherii au executat silit 4.351 de locuinÅ£e ÅŸi terenuri, adică o medie de 50 pe zi. Numărul total al executărilor silite, pornite atât de bănci cât ÅŸi de Fisc ÅŸi de AVAS, a fost de 6.630 în primul trimestru. Topul judeÅ£elor cu cele mai puÅ£ine executări silite este condus de Tulcea, doar 24 (de 11 ori mai puÅ£ine decât în TimiÅŸ), DâmboviÅ£a, 25 (la jumătate din media zilnică per total sistem bancar), ÅŸi Vaslui, cu 30 de dosare.

 

 


Preluat de pe: www.gandul.info.ro