Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Bancile au dat credite de 200 mil. € prin Prima casa 2

Publicat in data: 06-07-2010

 

Bancile au dat în cele trei luni care au trecut de la startul celei de-a doua etape a programului “Prima casă” aproape 4.900 de credite în valoare totală de 200 mil. euro, adică 40% din plafonul de garanţii alocat de Executiv pentru acest an, potrivit datelor de la Fondul de Garantare.

În primele trei luni de funcţionare a primei etape a programului, în intervalul iulie-septembrie 2009, fuseseră acordate garanţii de 170 mil. euro pentru credite ipotecare, adică mai puţin cu 15%.

Sumele mai mici acordate anul trecut sunt explicate şi de faptul că băncile au demarat mai greu atunci deoarece programul era la început, pe când odată cu a doua etapă a existat o continuitate a activităţilor.

De fapt, activitatea de creditare prin “Prima casă” a încetinit în ultimele luni, media zilnică a dosarelor aprobate de Fondul de Garantare fiind undeva la 80 de cereri, comparativ cu o medie zilnică de 120 de dosare în primele luni din 2010 sau chiar 140 de dosare în toamna anului trecut. Aprobarea dosarelor durează patru zile de la înregistrarea la FNGCIMM.

Clienţii sunt mai reticenţi pentru că situaţia economică s-a înrăutăţit, dar şi pentru că revizuirea programului nu a decurs conform aşteptărilor şi acesta sprijină în continuare tranzacţiile cu locuinţe vechi. Clienţii care vor să ia un credit pentru a-şi construi o locuinţă trebuie să aştepte în continuare semnarea convenţiilor de aplicare a normelor programului.

“Convenţiile pentru partea de construcţii au fost publicate în Monitorul Oficial. Momentan suntem în curs de semnare a convenţiilor cu cele 21 de bănci partenere”, au declarat pentru ZF reprezentanţii fondului. Aceştia spuneau încă de la sfârşitul lunii aprilie că băncile au în analiză astfel de solicitări.

Bancherii admit că “Prima casă” a susţinut creditul ipotecar o perioadă de timp, dar că în prezent tot mai puţini clienţi vin să ceară un împrumut. Lucian Cojocaru, director executiv al polului comercial al reţelei BRD, spunea recent că cererea mai slabă se datorează fie discuţiilor privind aplicarea măsurilor de austeritate de către Guvern, fie faptului că vara este în general o perioadă mai slabă pentru creditele ipotecare.

Unii agenţi imobiliari spun că cererea de locuinţe cumpărate prin “Prima casă” a scăzut în ultimele luni cu 25% faţă de vârful înregistrat în toamna anului trecut. O parte din clienţii potenţiali aşteaptă în continuare să poată lua un credit pentru a-şi construi o casă, în timp ce alţii sunt în continuare descurajaţi de faptul că marjele de dobândă au rămas la nivelul din 2009 chiar dacă între timp condiţiile s-au îmbunătăţit simţitor pe pieţele financiare internaţionale.

Oficialii Fondului de Garantare spun că nu s-a mai înregistrat niciun caz de default la creditele acordate prin programul guvernamental în afară de cel în care un client al BCR a întârziat mai mult de 90 de zile cu plata ratelor lunare şi a fost executat silit.

În cazul unui default, banca îşi recuperează integral creanţa de la stat, căruia i se transferă dreptul de ipotecă şi care se ocupă ulterior de scoaterea la licitaţie a proprietăţii. Deşi acest sistem este în avantajul băncii, care având siguranţa recuperării creanţei, nu are niciun interes să încerce o restructurare a creditului, reprezentanţii FNGCIMM spun că deocamdată nu există nicio discuţie pentru modificarea schemei de garantare.

“Prima casă” 2 după trei luni

* Băncile au dat credite de 200 de milioane de euro prin “Prima casă”, adică 40% din plafonul alocat pentru anul acesta.
* Fondul de Garantare a aprobat aproape 4.900 de dosare de credit, dintre care 3.000 în ultima lună şi jumătate.
* Numărul dosarelor aprobate zilnic a coborât în ultimele trei luni la circa 80 de cereri, faţă de 120 de cereri în lunile anterioare.

Sursa: Ziarul Financiar