Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Baciu are retea de apa de 3,6 milioane de lei, dar sta pe uscat

Publicat in data: 17-12-2010

 

Clujenii din comuna Baciu riscă să rămînă „pe uscat” şi de sărbători, deşi au o reţea performantă de apă, care a costat nu mai puţin de 3,6 milioane de lei. După săptămîni în care compania de apă, primăria,constructorul şi proiectantul şi-au pasat vina, instituţiile implicate se spală definitiv pe mîini: clujenii sînt de vină, că şi-au făcut case.


Îi prinde Crăciunul fără apă?

Locuitorii nu mai cred însă în explicaţii şi se tem că ar putea prinde Crăciunul cu robinetele închise. Motivul: conducta nu face faţă presiunii apei şi se sparge tot la două săptămîni. Muncitorii de la Compania de Apă Someş, care administrează reţeaua de alimentare cu apă, dau vina pe constructor,TIM SRL, care la rîndul lui se absolvă de orice responsabilitate şi aruncă pisica în ograda proiectantului - Infra Plan Bucureşti.
Primarul comunei Baciu, Ioan Pop, ştie că problema se rezolvă dacă mai decartează nişte bani (peste 80.000 de lei) în plus faţă de investiţia iniţială de 3.600.000 de lei, de care momentan nu dispune şi pe care aşteaptă să îi primească anul viitor de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj. 

Ca să nu lase oamenii prea mult timp fără apă, primarul spune că i-a cerut constructorului (TIM) să lucreze pe datorie. Problema conductei de apă care afectează locuitorii a trei sate din comuna Baciu se poate rezolva doar prin montarea a cinci vase hidrofor, care ar încetini presiunea apei şi care ar urma să fie montate abia la începutul anului viitor. 

Spartă de cinci ori în trei luni

Tot la cîteva săptămîni, oamenii rămîn oricum fără apă, din cauza conductei care puşcă. Nu este ceva nou pentru ei, avînd în vedere că s-a spart de cel puţin cinci ori pînă în luna octombrie, de cînd a fost introdusă reţeaua de alimentare cu apă a localităţilor Popeşti, Coruşu şi Săliştea Nouă. De fiecare dată se intervine şi se remediază, însă în zadar. 

„De două ori pe lună se sparge. Le-am şi spus muncitorilor să nu îşi mai mute ustensilele, ca să nu mai cheltuie pe benzină. TIM a construit conducta, dar cei care lucrează să o repare sînt angajaţii de la Compania de Apă Someş. E bîrfa satului, dar şi a comunelor din jur, că unde s-a extins reţeaua de alimentare cu apă, că s-au introdus ţevi de şase bari, iar presiunea apei este de 11 bari. Normal că nu rezistă”, a declarat medicul clujean Ioan Figan, care are o casă în Coruşu.

Sătul să rămînă din senin fără apă şi să se uite cum lucrările de remediere îi afectează garajul şi podul din faţa curţii, acesta este decis să facă plîngere penală, în cazul în care situaţia nu se va remedia prea curînd. „Este o bătaie de joc la adresa mea şi a vecinilor. De cinci ori în două luni şi jumătate s-a spart pînă acum şi am suportat mizeriile ce mi le fac”, afirmă medicul. 

Muncitorii: „Directorii sînt prieteni. Noi lucrăm, dar TIM nu plăteşte”

Prinşi la faţa locului în timp ce reparau o spargere, într-o sîmbătă dimineaţa, muncitorii de la Compania de Apă Someş mărturisesc că lucrarea a fost făcută de mîntuială de la început. Deşi reţeaua este încă în garanţie, ceea ce obligă constructorul să remedieze toate pagubele, angajaţii companiei spun că sînt chemaţi ei, în locul celor de la TIM.
„Directorul de la Compania de Apă Someş (Dorin Ceatarâş - n.r.) e prieten cu directorul de la TIM. E în garanţie lucrarea, dar nu fac ei, ci reparăm noi şi ar trebui să ne plătească şi să se deconteze, dar nu e aşa. Foarte prost a fost făcută lucrarea de la început. Nu există un robinet de închidere a apei pe porţiuni şi de fiecare dată trebuie să oprim apa de la staţie şi lăsăm trei sate fără apă. Se sparge din cauza presiunii, la care ţeava nu rezistă. Dar dacă nu este presiune, apa nu ajunge pînă la ultima casă”, au declarat muncitorii de la companie, pentru FTR.ro. 

În schimb, Sebastian Lucaciu, specialist la Biroul de Relaţii Publice din cadrul companiei, susţine că se întocmeşte un deviz de lucrări privind reparaţiile executate, ce vor fi în final achitate de TIM. „S-a lucrat cu oamenii noştri, să se rezolve problema rapid, pentru a nu lăsa oamenii fără apă. Pînă notifici constructorul, durează”, a afirmat Lucaciu. 

Constructorul dă vina pe proiectant

În schimb, constructorul se apără, invocînd faptul că a predat lucrarea conform proiectului. Dar să mai intervină acum de fiecare dată reprezintă o cheltuială în plus, pe care cei de la TIM nu vor să şi-o asume. 
„Într-adevăr, oamenii nu sînt de vină că nu are primăria bani de investiţiile ce mai trebuie făcute, dar nu este o problemă de execuţie. Lucrarea este în garanţie timp de doi ani şi va expira anul viitor. Nu e vina noastră că se creează o suprapresiune a apei. Trebuie montate nişte hidrofoare să preia lovitura de berbec în staţiile de pompare. Pînă acum, mergeam şi noi să refacem conducta, dar nu asta e soluţia să suport nişte costuri ce nu sînt ale mele”, a declarat pentru FTR.ro, directorul de producţie al TIM, Aurel Daboc, care subliniază că în documentaţia tehnică nu apăreau aceste hidrofoare. 

Primarul: „Problema nu e cu ţevile, ci cu proiectul”

Într-adevăr, primarul comunei Baciu, Ioan Pop, recunoaşte că s-au primit numeroase sesizări din partea oamenilor. „Există nemulţumiri, mai ales spre Pădurea Coruşu sînt probleme. Tim, constructorul, nu are bani, nici Compania de Apă. Proiectul e de acum şase ani şi a fost făcut de o firmă din Bucureşti, ce a cîştigat licitaţia acum patru-cinci ani. Lucrările au fost executate de firma TIM. Au participat atunci şase firme, dar ei au oferit preţul cel mai mic. Au fost finalizate acum un an şi jumătate. Investiţia reţelei de 24 de km a costat 36 de miliarde de lei vechi, iar banii provin de la guvern”, a explicat primarul. 

De vină pentru ce se întîmplă acum, după ce lucrările au fost recepţionate, este proiectantul - Infra Plan SRL din Bucureşti, acuză Pop, care nu a prevăzut de la început rezervoarele de expansiune. „Îi sunăm şi nu răspunde nimeni de la Bucureşti şi nu mai găsim firma”, spune primarul din Baciu. 

Proiectantul există, dar nu-l caută nimeni


Pentru a găsi proiectantul e însă nevoie doar de un telefon la un număr de pe site-ul firmei, care încă există şi merge pe profit, potrivit bilanţului de la Ministerul de Finanţe.
Directorul firmei, Marinela Minea, a declarat pentru FTR.ro că aude pentru prima dată de problema celor de la Baciu şi că nu a fost mustrată de autorităţi, aşa cum pretind.
„E foarte comod să dai vina pe proiectant, mai ales că nu este din zonă. Proiectul a fost făcut în decembrie 2006, iar ultima revizuire s-a finalizat în februarie 2007. Noi nu am participat la recepţia lucrărilor, deşi aşa ar fi fost normal, însă nu am fost invitaţi”, a replicat Minea. Mai mult, proiectantul susţine că dimensionarea conductelor s-a făcut după anumite studii puse la dispoziţie de Compania de Apă. 

Primăria nu are bani. Îi cere lui Tişe

Soluţia prin care se poate ieşi din acest impas, pentru a nu mai lăsa fără apă locuitorii celor trei sate clujene, este montarea a cinci noi vase de tip hidrofor. În acest sens, primarul susţine că s-a încheiat un proces verbal, în urma unei întîlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii TIM şi ai Companiei de Apă Someş. Investiţia se ridică la 82.416 lei, bani pe care primăria nu îi are, dar speră să îi strîngă pînă la sfîrşitul anului din taxele şi impozitele locale. 
„Mi-au explicat specialiştii că pompele produc o lovitură de berbec, ce depăşesc cei şase bari. Am fost în audienţă la preşedintele CJ, căruia i-am solicitat bani. Mi-a promis că îi vom primi la rectificările bugetare. Cei care au livrat pompele zic că se pot arde staţiile, fiindcă nu există aceste vase hidrofor, iar ei nu răspund de asta”, a precizat Pop.

Hidrofoarele se montează în 2011

Primarul comunei Baciu admite că problema va fi rezolvată abia la începutul anului viitor. Cele cinci hidrofoare au fost deja comandate de la aceeaşi firmă-Wilo, care a livrat primăriei şi pompele, însă vor fi montate abia în luna ianuarie „Patru dintre cele cinci vase hidrofor, care sînt de fapt nişte cazane de 1.000 de litri, ce rezistă la o presiune de 16 bari, o să ajungă pînă pe 20 decembrie, iar ultima pe 15 ianuarie. O să facem cumva rost de bani. Din 15 decembrie încolo îşi plătesc firmele taxele şi impozitele. Din banii ăştia vrem să plătim hidrofoarele, iar apoi ni le decontează CJ. Au garanţie doi ani de zile şi am încheiat un protocol cu constructorul de la TIM şi am convenit să ni le monteze gratuit. Se pare că va fi bine”, mărturiseşte primarul. 

De vină sînt şi oamenii că au construit


În final, după atîtea discuţii în care nu s-a găsit adevăratul vinovat, surprizele continuă să apară. Se pare că nu doar proiectantul, constructorul, compania sau primăria sînt responsabili, ci şi oamenii care şi-au tot construit case şi au extins comuna. 
„Este o zonă rurală, unde nu se racordează toată lumea din prima. Nu s-au prins în proiect atunci aceste vase hidrofor, deoarece la consumatorii de atunci nu era nevoie şi ar fi ridicat costurile. Cineva trebuia să ne spună că s-au racordat mai mulţi oameni între timp şi făceam o a doua etapă a proiectului”, a afirmat proiectantul.

82.416 lei mai are nevoie primăria Baciu pentru a repara o lucrare prost făcută

„Este o bătaie de joc la adresa celor din Baciu. Conducta s-a spart de cinci ori în două luni şi jumătate şi am suportat mizeriile pe care ni le fac”, Ioan Figan, medic

 

Sursa: ftr.ro