BCR tine deschis si duminica, numai sa dea mai multe credite „Prima casa“
Publicat in data: 16-02-2011
BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, va avea unităţi deschise în weekendurile 26 - 27 februarie şi 12 - 13 martie, în încercarea de a impulsiona vânzările de credite ipotecare garantate de stat prin “Prima casă” 3.
Programul de lucru cu clienţii interesaţi va fi 9:00 - 13:00, interval în care consilierii băncii vor acorda informaţii pentru constituirea dosarelor de credit.
Este o acţiune fără precedent pe piaţa bancară, fiind pentru prima dată când o instituţie de credit ţine agenţii deschise duminica (cu excepţia celor din mari centre comerciale care au programe speciale).
De asemenea, clienţii care solicită credite “Prima casă” în perioada 14 februarie - 14 aprilie pot câştiga prin tragere la sorţi 10 vouchere de câte 1.000 de euro pentru cumpărarea de electrocasnice de la Domo.
BCR a primit de la Fondul de Garantare a Creditelor cel mai mare plafon pentru “Prima casă” 3, în valoare de 64 de milioane de euro.
Banca mizează pe acest produs pentru creşterea portofoliului de credite, atât timp cât riscul asumat este zero. Ca atare, nu solicită carte de muncă şi acceptă până la trei coplătitori.
Creditele pot fi obţinute numai în euro, dobânda pornind de la rata EURIBOR la trei luni, peste care banca adaugă o marjă de 3,75% pentru clienţii care îşi încasează salariul prin BCR sau mai au un credit cu plăţile la zi, respectiv de 3,95% pentru restul.
În cazul produsului concurent “Casa mea” din portofoliul BCR, dobânda porneşte de la EURIBOR la şase luni, peste care vin marje de 4,85, respectiv 5,25 puncte procentuale. Dobânda finală variază şi în funcţie de nivelul avansului achitat de client.
În prima săptămână a lunii februarie Fondul de Garantare a Creditelor aprobase aproape 100 de dosare trimise de băncile acceptate în programul “Prima casă” 3. Plafonul total de garanţii este de 200 mil. euro, repartizat la 21 de bănci.
Interesul pe piaţă pentru acest produs s-a diminuat încă din a doua etapă a programului, în condiţiile în care există aşteptări de scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară.
Pe de altă parte, pentru anumite categorii de clienţi plafonarea sumei maxime care poate fi împrumutată face produsul neinteresant. De altfel, bancherii propuseseră asumarea unei cote de risc astfel încât sumele împrumutate să poată creşte.
Sursa: Ziarul Financiar