Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Asigurarea obligatorie a locuintelor nu mai este impusa si proprietarilor care si-au asigurat facultativ casele, pentru aceleasi riscuri

Publicat in data: 15-12-2010

 

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu se mai aplica proprietarilor care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, potrivit unei legi promulgate luni de presedintele Traian Basescu, care modifica actuala legislatie.

 

Potrivit normelor de pana acum, proprietarii care aveau polite facultative pentru locuinte erau obligati ca la expirarea contractelor in cauza sa incheie mai intai o polita obligatorie a locuintei impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau a inundatiilor in limita a 20.000 de euro, restul sumei pana la valoarea totala a locuintei urmand sa fie acoperit printr-o asigurare facultativa.

 

Presedintele Basescu a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

 

Actul in cauza a fost adoptat pe 16 noiembrie de Camera Deputatilor, care a fost camera decizionala in acest caz, avand un amendament care modifica esential actuala legislatie privind sistemul de asigurari obligatorii a locuintelor.

 

Amendamentul in cauza:

 

* “(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.”

 

Proprietarii care aveau asigurari facultative la locuinte erau obligati sa-si faca asigurari obligatorii la reinnoirea contractelor

 

Incepand din data de 15 iulie a acestui an, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania, iar proprietarii care nu-si aveau locuintele asigurate ar fi trebuit ca pana pe 15 ianuarie sa incheie o astfel de polita.

 

Polita ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro sau 20 euro, suma asigurata fiind de 10.000 euro sau 20.000 de euro.

 

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

 

Conform vechilor prevederi, proprietarii care avea locuintele asigurate facultativ ar fi fost obligati sa-si incheie o polita obligatorie pentru locuinta la reinnoirea contractelor.

 

 “Atunci cand se reinnoieste asigurarea facultativa a locuintei se face mai intai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro si diferenta pana la valoarea politei facultative din prezent va fi asigurata prin polita de asigurare facultativa.

 

In caz de despagubiri, primii bani sunt primiti de la PAID, iar diferenta de la societatea la care s-a facut polita de asigurare facultativa”, a expliat recent pentru HotNews.ro Radu Popescu, consilier in cadrul PAID, compania care emite aceste polite.

 

De la demararea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor si pana la sfarsitul lunii noiembrie din acest an, proprietarii de locuinte din Romania incheiasera peste 207.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

 

Conform datelor oficiale, prin procesul de asigurare obligatorie a locuintelor ar fi urmat sa fie asigurate circa 8,3 milioane de locuinte aflate in proprietate personala inregistrate la Institutul National de Statistica.

 

Sursa: HotNews