Asa va arata indicele imobiliar al I.N.S.
Publicat in data: 25-06-2010
De când Institutul Naţional de Statistică (I.N.S.) a anunţat că la sfârşitul acestei luni va publica un indice imobiliar, au fost o mulţime de discuţii şi de aprecieri despre utilitatea şi efectele pe care le va avea în piaţă. Totuşi, înainte de a face supoziţii trebuie să ştim în ce va consta acest indice. De aceea, i-am întrebat pe cei de la I.N.S. care ne-au spus că:
„Indicele va măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009 (anul de începere a anchetei). Datele colectate se referă la valorile/preţurile tranzacţiilor de vânzare-cumpărare autorizate de notari publici.”.
În prezent, există pe piaţă câteva firme (agenţii imobiliare şi portaluri online) care ne oferă lunar astfel de date statistice. Însă ele se limitează doar la teritoriul Bucureştiului ori au la bază doar anunţurile publicate pe portalul respectiv. De aceea nu ne ajută nici măcar să ne orientăm. Era necesar o astfel de bază de date naţională, însă în ce scop? „Scopul este acela de a răspunde cerinţelor utilizatorilor interni şi internaţionali.
Evoluţia pieţei proprietăţilor rezidenţiale poate ajuta la comensurarea gradului de expunere a băncilor pe această piaţă (prin evoluţia creditului). De asemenea, are scopul de a ajuta decidenţii responsabili cu politica monetară şi de stabilitate a preţurilor şi, nu în ultimul rând, poate explica modificările comportamentului de consum al populaţiei”, susţin reprezentanţii I.N.S.
Totuşi, ne interesează ca acest indice să fie naţional şi să ne ofere date cât mai detaliate pentru categorii foarte clare de proprietăţi. Nu trebuie să amestecăm casele cu apartamentele pentru că sunt total diferite. Poate de aceea, I.N.S. a hotărât ca: „Sfera de cuprindere a indicelui va fi teritoriul naţional. Evoluţia preţurilor va fi prezentată pentru: total proprietăţi rezidenţiale; total apartamente: apartamente Bucureşti, apartamente restul ţării; total case individuale; case individuale mediul urban şi case individuale mediul rural”. Acestea vor fi categoriile pentru care I.N.S. ne va furniza datele statistice ale preţurilor. Oricum am analiza această iniţiativă, ea constituie un pas înainte în cunoaşterea pieţei rezidenţiale din ţara noastră.