Ai prima ta locuinta? Ai grija sa o pastrezi!
Publicat in data: 19-10-2010
Să treci de la stadiul de chiriaş la cel de proprietar al unei locuinţe este un sentiment foarte plăcut. Numai că, din cauza bucuriei, unii dintre cei care devin în sfârşit proprietarii unei locuinţe îşi pierd capul şi fac greşeli care pot periclita tot ceea ce au făcut pentru a ajunge aici. De aceea, Investopedia.com s-a gândit să ofere câteva sfaturi pentru a evita astfel de greşeli.
Nu cheltui prea mult pentru mobilare şi reamenajare!
Cei mai mulţi dintre aceşti proprietari au economisit aproape toată viaţa pentru a strânge bani să facă acest pas sau/şi au accesat un credit bancar. De aceea, disponibilităţile financiare sunt reduse după tranzacţie şi cheltuielile lunare cresc, de obicei. Bineînţeles că ei vor să îşi personalizeze locuinţa aşa cum doresc, dar nu trebuie să facă totul odată. Cât de atractivă ar fi perspectiva mobilării şi reamenajării locuinţei, trebuie făcute calcule care să demonstreze dacă îşi permit aceste cheltuieli. După ce ai achiziţionat o locuinţă este foarte important să o păstrezi, îmbunătăţirile putând fi amânate dacă nu ţi le permiţi.
Nu ignora lucrările importante de întreţinere!
Una dintre cheltuielile constante ale proprietarilor de locuinţe sunt cele de întreţinere a ei: se infiltrează apă pe la geamuri sau acoperiş, se ard prizele, se afumă pereţii din bucătărie ş.a.m.d. Unele dintre acestea sunt foarte importante şi nu trebuie ignorate pentru că pot produce daune mai mari în timp.
Nu confunda o reparaţie cu o îmbunătăţire!
Reparaţie este considerată lucrarea ce menţine valoarea locuinţei. Însă această afirmaţie nu este adevărată în orice situaţie. De exemplu, dacă ai cumpărat o locuinţă degradată şi o repari, ea valorează mai mult. Dar tu oricum ai achiziţionat-o la un preţ mai mic, tocmai datorită stării ei şi, de aceea, acele reparaţii o pot aduce la nivelul preţurilor existente pe piaţă pentru locuinţe comparabile.
Angajează oameni calificaţi!
Nu chinui să faci singur reparaţiile importante prin casă dacă nu te pricepi doar pentru că vrei să economiseşti bani. Dacă şi s-a stricat instalaţia electrică nu te apuca să spargi pereţii şi să scoţi firele dacă nu eşti electrician pentru că s-ar putea să te răneşti sau chiar să mori, ori să nu o repari. Mai bine angajezi pe cineva care se pricepe şi vei putea fi sigur că nu vei avea probleme mai târziu.
Caută ajutor pentru a primi bani înapoi din taxe
Chiar dacă îţi închipui că te pricepi, cel mai bine este să vorbeşti cu un contabil care să te ajute să recuperezi cât mai mult din banii investiţi şi din impozite. Sunt legi care te ajută în acest sens, iar un astfel de contabil le ştie şi cunoaşte metodele prin care pot fi obţinute beneficiile respective. Mulţi dintre noi nu ştim ce deduceri fiscale putem obţine şi nu beneficiem de ele.
Asigură-te!
Este foarte important să îţi asiguri locuinţa pentru price eventualitate. De exemplu, dacă vecinul aflat deasupra te inundă, fiind asigurat nu vei plăti reparaţiile. Sau, dacă locuieşti la casă şi eşti inundat din cauza fenomenelor meteorologice, firma de asigurări îţi va deconta readucerea casei la starea iniţială. În plus, este indicat să îţi faci şi asigurare de viaţă, mai ales dacă eşti căsătorit şi ai copii. Dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă ceva cu tine, cei rămaşi să poată plăti ratele şi să nu piardă locuinţa. Aceeaşi situaţie se aplică şi dacă, din cine ştie ce motiv independent de tine (accident de maşină, căzături, accident de muncă etc.), rămâi invalid şi nu mai poţi munci, este bine să fii asigurat pentru a-ţi putea păstra locuinţa.
Sursa: fluximobiliar.ro