Aflati ce impozite si taxe vi se pregatesc din iulie
Publicat in data: 21-06-2010
Reducerea pensiilor şi a salariilor bugetarilor nu este suficientă pentru redresarea bugetului. Guvernul are deja o listă cu noi taxe şi impozite.
De la 1 iunie, pensionarii şi bugetarii s-au ales cu veniturile diminuate. De la 1 iulie îi vor urma cei care deţin depozite bancare, au mai mult de o locuinţă ori obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
Ultimele luni au fost marcate de zvonuri şi de planuri privind introducerea de noi impozite şi taxe care să asigure creşterea veniturilor la buget. Aproape toate categoriile vizate se regăsesc în ultima variantă de modificare a Codului Fiscal, ce ar urma să fie aplicată de la 1 iulie. Primele aflate pe lista de sacrificiu sunt persoanele cu mai multe locuinţe care nu sunt închiriate.
Acestea vor trebui să achite statului în 2010 o taxă de solidaritate: pentru prima clădire, în afara celei de domiciliu, se va plăti 50% din impozitul anual, pentru cea de a doua, 100% din impozit. Cine are mai mult de trei locuinţe, în afara celei de domiciliu, va plăti 200% din impozitul datorat.
“Suma aceasta este modică, pentru un apartament în plus mai plăteşti 25 de lei. Din păcate, legea este ambiguă şi nu ştim dacă se aplică şi persoanelor juridice. Dacă li se va aplica, este grav. Eu, fiind constructor, va trebui să plătesc impozitul încă odată pentru 30-40 de apartamente, iar, la persoanele juridice, impozitul pe clădire este de 30 de ori mai mare decât la cele fizice. Ar trebui să plătesc sute de milioane vechi pentru o marfă nevândută”, spune Ovidiu Stan, director Gold Estate Imobiliare.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, din 1 iulie vor fi impozitate cu 16% veniturile obţinute din dobânzile la depozitele bancare. Cei care deţin depozite la termen constituite anterior datei de 1 iulie vor plăti 16% pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă. “Nu are sens să mai ţii banii la bancă. Dobânzile au scăzut în ultima perioadă, inflaţia creşte de la o lună la alta. Dacă tragi linie la sfârşit de an, îţi dai seama că ai pierdut. Sunt ciudate aceste decizii”, susţine Cristian, un tânăr clujean. Nu sunt scutite nici operaţiunile de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. Codul Fiscal prevede un impozit de 16% la fiecare tranzacţie, ce va fi plătit anticipat în contul impozitului anual datorat.
Potrivit proiectului, scapă de impozitare operaţiunile cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a reuşit să obţină neimpozitarea câştigurilor din pariuri sub 600 de lei.
“Acest lucru va permite păstrarea pariurilor în cadre legale şi continuarea încasărilor la buget din acest sector”, a declarat Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al ACPR. Pe lista impozitării se mai află tichetele de masă, cadou, creşă şi vacanţă, plăţile compensatorii. Taxarea urmează să fie introdusă începând cu drepturile aferente lunii iulie.
Dacă în proiectele anterioare se vorbea de o impozitare suplimentară a veniturilor din activităţi independente, acum guvernul are ideea reconsiderării acestora. Tot mai puţine persoane vor încheia astfel de contracte. Cota cheltuielilor deductibile se va reduce de la 40 la 20% la drepturile de proprietate intelectuală şi de la 50 la 25% la veniturile din lucrări de artă monumentală. 4.430 de clujeni sunt plătiţi pe drepturi de autor. Din iulie, sportivilor profesionişti nu li se va mai asigura contribuţia la un sistem de pensii.
Noile taxe şi impozite
16% impozit pe dobânzile depozitelor bancare
16% impozit pe tranzacţiile cu valută
16% impozit pe tichete de masă, vacanţă, cadou
Taxa de solidaritate pe locuinţe
Reconsiderarea activităţilor independente
Cheltuieli deductibile de 20% pentru drepturile de autor
Sportivilor profesionişti nu li se vor mai plăti contribuţii sociale