ANL vrea sa atraga investitorii privati in constructia locuintelor
Publicat in data: 16-07-2010
Ministerul Dezvoltării cere sprijin şi pentru operaţiunile imobiliare conexe, serviciile de proiectare, lucrările de execuţie, administrare şi vânzare.
Investitorii vor putea ajuta Agenţia şi să identifice clădirile neterminate sau exploatate care pot fi închiriate sau vândute.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a supus ieri dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Agenţia Naţională pentru Locuinţe va putea atrage capital privat pentru construcţia locuinţelor, putând identifica, cu ajutorul investitorilor privaţi, şi construcţii aflate în diverse stadii de execuţie sau neexploatate, care pot fi închiriate sau vândute.
“Având în vedere lipsa acută de locuinţe şi numărul mare de solicitări pentru obţinerea unei locuinţe, se impune promovarea unor măsuri care să accelereze procesul de construire a unor locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea investitorilor privaţi.
În aceste condiţii este necesară implementarea unui nou program de construcţii de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării astfel încât să poată fi atras capitalul privat în baza contractelor de parteneriat public-privat”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.
Termenii de încheiere şi executare vor fi stabiliţi ulterior
Astfel, prin actualizarea Normelor Metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 se are în vedere “dezvoltarea programului privind construcţia de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe care poate încheia contracte de parteneriat public-privat, pentru realizarea montajului financiar, inclusiv a operaţiunilor imobiliare conexe, contractarea şi realizarea serviciilor de proiectare, contractarea, urmărirea şi realizarea lucrărilor de execuţie, administrarea şi vânzarea locuinţelor”.
Agenţia Naţională pentru Locuinţe va colabora cu investitorii privaţi, pentru identificarea unor construcţii aflate în diverse stadii de execuţie sau finalizate şi neexploatate, care pot fi introduse în programul privind construcţia de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat.
“Procedura, condiţiile şi termenii de încheiere şi executare a contractelor de parteneriat public-privat, precum şi orice alte aspecte privind aceste contracte se prevăd în actul normativ de aprobare a programului privind construcţia de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat”, se mai arată în document.
Terenurile vor fi preluate gratuit
În ceea ce priveşte terenurile pe care se vor construi noile locuinţe ANL, proiectul de HG stipulează că preluarea terenurilor proprietate privată a investitorilor privaţi se va face “în folosinţă gratuită”.
“Pentru terenurile destinate construcţiei de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat se va stabili, de către partenerii din cadrul contractelor de parteneriat, modalitatea de atribuire a acestora către titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, după caz, prin vânzare, concesionare sau dare în folosinţă pentru toată durata de existenţă a construcţiilor”, menţionează proiectul de lege.
Totodată, se stabileşte că unităţile şi dotările tehnico-edilitare se vor realiza “prin obiective de investiţii promovate de Consiliile Locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi/sau de investitori privaţi, după caz, potrivit legii şi în corelare cu programele de construcţii de locuinţe”.
La articolul 2, după alineatul (33) se introduce un nou alineat, alin. (34), cu următorul cuprins: “Construcţia de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat se poate realiza de Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi pe terenuri proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice, pe baza unor contracte de parteneriat încheiate cu proprietarii terenurilor, în condiţiile prevăzute de lege”.
Sursa: Curierul National