Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

ANEVAR discuta intens cu BNR pentru elaborarea unei metodologii comune de evaluare a garantiilor

Publicat in data: 18-05-2010

  

Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) discuta intens cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru elaborarea unei metodologii comune de evaluare a garantiilor, in baza careia bancile sa acorde credite.

“Pana la finele anului trecut am avut doua intalniri cu Asociatia Romana a Bancilor si evaluatorii din banci. Mai nou, am avut cateva intalniri cu BNR in cadrul carora se incearca gasirea unei metodologii comune pentru evaluarea garantiilor. Este destul de avansata aceasta discutie, iar rolul metodologiei este de a sprijini evaluarile, astfel incat BNR si bancile centrale sa se simta confortabil cu acestea”, a declarat presedintele ANEVAR, Filip Stoica.

El a precizat ca in prezent se analizeaza metodologiile de evaluare ale bancilor comerciale pentru a gasi cele mai bune metode de evaluare si de a le uniformiza.

Stoica a mai aratat ca in prezent bancile prefera garantiile emise de fondurile de garantare pentru ca cele reale sunt legate de evolutia pietei.

Adrian Vascu, fost presedinte al ANEVAR si director al departamentului de evaluari din cadrul KMPG Romania & Moldova, a mentionat ca metodologia nu va afecta direct consumatorul, pentru ca se discuta despre elaborarea unui ghid comun legat de evaluare proprietatilor, in conformitate cu standardele internationale.

“Toate bancile au metodologii de evaluare in conformitate cu standardele internationale, dar au anumite particularitati. Nu cred ca ghidul va avea efect asupra consumatorilor, dar cerintele vor deveni mult mai clare pentru evaluator”, a spus Vascu.

El a precizat ca BNR a observat ca nu exista experienta pentru evaluarea unor portofolii mari de garantii.

Stoica a aratat ca una dintre posibilitatile discutate a fost ca evaluarea portofoliului sa devina obligatorie daca indicele imobiliar va oscila peste un anumit interval.

“Pana acum preturile apartamentelor cresteau de la perioada la perioada si nimeni nu isi punea problema ca maine va costa mai putin. Cand piata a scazut, lumea si-a pus problema reevaluarii portofoliului de garantii. Pana atunci, toata lumea stia ca poate vinde o garantie la pretul de la acordarea creditului”, a spus presedintele ANEVAR.

El a precizat ca se discuta aceasta propunere pentru ca nu evaluarea in fiecare an ar trebui sa fie problema, ci evaluarea atunci cand este nevoie.

Pe de alta parte, Vascu a aratat ca evaluarea proprietatilor a devenit mai dificila, necesitand mai mult timp, iar fiecare raport a devenit unic.

“Nu putem spune ca orice proprietate se evalueaza intr-un anumit fel. (…) Activitatea oarecum a ajuns in zona in care fiecare raport de evaluare este unicat, nu se mai poate spune, ca in urma cu ceva timp, ca evaluarea se face in serie. Totusi, timp exista oarecum pentru ca volumul nu mai este asa de mare in zona acordarii de credite”, a continuar Vascu.

El a precizat ca in momentul in care metodologia va fi elaborata, discutiile cu BNR au indicat ca aceasta va deveni obligatorie.

Totodata, Vascu a spus ca discutiile se poarta si cu notarii, INS, ARB intrucat se doreste ca metodologia sa fie discutata cu toata lumea si analizata inainte sa devina obligatorie.

“Metodologia nu va fi un indice pe care sa il aplice toate bancile, ci un cadru general pe care pot sa il aplice institutiile de credit fiecarei structuri de portofoliu. Astfel, se lasa loc de adaptare”, a concluzionat Vascu.


Preluat de pe: www.finzoom.ro