400 de locuinte pentru medicii rezidenţi
Publicat in data: 03-12-2012
Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării au semnat săptămâna trecută un protocol
prin care se vor construi în anul următor sute de locuinţe destinate medicilor rezidenţi.
Construirea locuinţelor va începe, conform protocolului semnat între cele două ministere, în luna martie a anului 2013. Se vor ridica 400 de locuinţe, între care 150 în Bucureşti şi câte 50 în Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Timişoara, Iaşi şi Craiova. Medicii rezidenţi clujeni se bucură de iniţiativa Ministerului Sănătăţii Publice şi a Ministerului Dezvoltării şi Turismului, în condiţiile în care chiriile pentru garsoniere încep de la suma de 150 de euro.
Protocolul de colaborare pentru construirea locuinţelor pentru medici va fi demarat în cadrul programului destinat tinerilor şi implementat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi a fost semnat de miniştrii Raed Arafat şi Eduard Hellvig. „Programul ANL este binevenit pentru tinerii noştri. Cu toate că numărul rezidenţilor este mult mai mare decât posibilităţile acestui program, este un pas care vine în sprijinul lor, să locuiască acolo unde fac pregătirea, cu costuri minime. Lipsa locuinţelor este una dintre problemele majore cu care ne confruntăm. Mulţi medicii cer transferul din unităţile unde sunt rezidenţi tocmai din aceste motive locative", a declarat, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat. Lucrările vor începe în martie 2013 şi vor dura între opt şi 12 luni, iar criteriile privind repartizarea locuinţelor vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii.
Cristina Cristian este unul dintre proaspeţii medici rezidenţi clujeni. Ea a obţinut media 8,78 la examenul de rezidenţiat din 25 noiembrie şi a optat pentru specializarea oftalmologie. „Iniţiativa este una de pus în ramă. Toată lumea are greutăţi, iar chiriile sunt foarte scumpe. Un medic rezident în anul I are un salariu între 830 şi 1.000 de lei. Mi se pare foarte bună ideea", a declarat tânăra, care va căuta chirie în Cluj de la 1 ianuarie, când va începe şi rezidenţiatul. „Majoritatea colegilor încearcă să îşi găsească chirii, însă, indiferent câte camere are apartamentul, tot ajungi să plăteşti cel puţin 500 de lei lunar", a explicat Cristina Cristian. Diana Vultur, medic rezident în gastroenterologie, vede măsura ca fiind una oportună. „Mi se pare o iniţiativă bună în condiţiile în care salariul unui medic rezident este de 800 de lei, iar preţurile pentru o garsonieră în Cluj încep de la 150 de euro. După ce îţi plăteşti chiria şi cheltuielile, nu mai rămâi cu niciun ban, nici pentru mâncare, haine, cărţi sau pentru o vacanţă. Pentru rezidenţi este important să se ofere aceste locuinţe", a explicat Vultur. Radu Elisei, medic rezident în anul III la specialitatea chirurgie, speră ca şi condiţiile pentru accesarea locuinţele să fie în favoarea tinerilor. „Ideea este bună, însă totul depinde de criteriile care vor fi puse pentru a accesa aceste locuinţe. Dacă o să fie ca şi la ANL, şi tu ai o maşină pe numele tău, atunci nu ai dreptul să accesezi locuinţa", a explicat Elisei.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net