Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

235 de proprietati executate în 2010 la Cluj

Publicat in data: 14-05-2010

 

Judeţul Cluj se află printre primele locuri într-un clasament naţional al proprietăţilor scoase la executare silită, întocmit de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

  235 de proprietăţi din judeţul Cluj au fost scoase la executare silită în primul trimestru de către bănci, Finanţe şi AVAS. Executorii judecătoreşti se aşteaptă ca executările să ia amploare în perioada următoare deoarece situaţia financiară a populaţiei şi a agenţilor economici nu dă semne de îmbunătăţire.

 

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) plasează Clujul pe unul dintre primele locuri la nivel naţional în privinţa proprietăţilor executate silit. în primul trimestru al acestui an băncile, Fiscul şi Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au executat silit 235 de proprietăţi din Cluj, în general terenuri şi apartamente. “Probabil că nu îşi mai pot plăti ratele. Executările ţin de numărul de credite contractate şi de situaţia datornicilor. Clujul se numără printre regiunile în care s-au luat cele mai multe credite şi în care oamenii au întâmpinat cele mai mari dificultăţi”, spune Adrian Nica, purtător de cuvânt al ANCPI.

 

Agenţia de Cadastru arată că numărul de terenuri şi case scoase la licitaţie în România a crescut cu 45% faţă de 2009. în primul trimestru din 2010 au fost executate silit 6.630 de case şi terenuri, dintre care 4.351 scoase la vânzare de către bănci. în 2009, în acelaşi interval de timp, totalul proprietăţilor executate silit era de 4.561, din care băncile aveau 3.750 de case şi terenuri.

 

 “Numărul proprietăţilor executate a crescut simţitor faţă de anii trecuţi. Din păcate, se vând greu cele scoase la licitaţie. Nu se vând nici la a treia sau a patra strigare”, afirmă executorul judecătoresc Cristian Cotoară. Principalul motiv al lipsei de interes pentru aceste proprietăţi este că sunt greu vandabile, explică analiştii imobiliari. “De obicei, terenurile sau casele executate silit sunt proprietăţi cu care oamenii au garantat credite, dar care se află în zone pentru care nu există interes, proprietăţi aflate de cele mai multe ori la ţară, care nu au utilităţi”, spune analistul imobiliar Doru Lupeanu.

 

Potrivit procedurii, cei care doresc să cumpere o proprietate aflată în executare silită trebuie să prezinte la licitaţie o garanţie de 10% din valoarea bunului respectiv. în cazul în care nu câştigă licitaţia, participanţii îşi pot recupera această garanţie. în plus, dacă proprietatea nu se vinde la prima licitaţie, preţul de pornire pentru a doua strigare poate fi şi cu 25%  mai mic. Preţul de la care porneşte vânzarea este similar cu cel al pieţei, informează agenţii imobiliari.

 

Spre exemplu, preţul de pornire al unui apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 51 mp, situat în cartierul Gheorgheni, scos la licitaţie de BCR, este 38.800 de euro. Un alt apartament, tot de 51 mp, situat pe str. A. Vlaicu, este scos la vânzare cu un preţ de pornire, la prima strigare, de 46.000 de euro. Un impediment cu care se confruntă licitaţiile organizate de bănci sau de alte instituţii este acela că oamenii nu află de ele sau nu pot obţine suficiente informaţii despre proprietăţi în comparaţie cu vânzările efectuate prin agenţiile imobiliare.

 

Fenomen amplificat la Cluj

 

Dacă în urmă cu câteva luni băncile se fereau să vorbească despre executările silite, acum aproape toate instituţiile de creditare au o secţiune pe site-ul propriu destinată acestui domeniu, în care anunţurile cresc de la o zi la alta. Pe portalul de internet al BCR, din cele 200 de anunţuri de executări silite, 44 se referă la zona Clujului. Alte bănci care mai scot la licitaţie bunuri în judeţ sunt BRD (12 proprietăţi) sau Leumi (2).

 

 


Preluat de pe: http://www.ziuadecj.ro