110 lei – abonamentul anual intr-un parking de cartier
Publicat in data: 14-06-2010
Primăria Cluj-Napoca fixează preţul abonamentelor în parkingurile de cartier:110 lei pe an pentru locurile de parcare acoperite şi 65 de lei pentru cele de pe terasă.
Municipalitatea a perfectat un nou regulament de parcare destinat parkingurilor de cartier din Cluj-Napoca, având în vedere că în scurt timp va fi dat în folosinţă cel de pe Primăverii. Regulamentul va fi dezbătut de consilierii locali la şedinţa de mâine.
Oficialii Primăriei Cluj-Napoca au explicat că noul regulament va trata cu egală măsură toate solicitările care există de la cetăţeni pentru un abonament de parcare în viitoarele parkinguri de cartier. Astfel, în regulament se specifică modul în care se vor aloca locurile de parcare: prioritate au cetăţenii care au deţinut parcări cu abonament, garaje sau copertine pe amplasamentul pe care s-a edificat un parking.
Cererile pentru acordarea unui loc de parcare se depun anual, iar abonamentele se prelungesc pe baza cărţii de identitate şi a talonului maşinii, din care să reiasă că inspecţia tehnică este valabilă. Repartizarea se face pe bază de tabel, în funcţie de vechimea cererii, cu posibilitatea alocării a două locuri de parcare pentru un apartament prin redistribuirea locurilor libere, în cazul în care acestea există. Potrivit regulamentului, se propune retragerea abonamentelor în cazul în care se constată că locul de parcare a fost subînchiriat.
în document au fost fixate şi tarifele pentru abonamente. Pentru persoane fizice, acestea se ridică la 110 lei pe an pentru locurile acoperite din parking şi la 65 de lei pe an pentru cele de pe terasă. în cazul persoanelor juridice, taxele sunt de 840 de lei pe an în zona acoperită şi de 225 de lei pe an pe terasă. Edilul Sorin Apostu a explicat că, având în vedere că terasa din parkingul de cartier de pe Primăverii nu este acoperită, tariful de parcare va fi mai mic, pentru că este ca şi cum maşina ar fi parcată afară, pe stradă.
Intrarea în parking se face pe baza vignetei eliberate de municipalitate în momentul achitării abonamentului, data limită pentru cerere fiind fixată în 31 martie a fiecărui an. Prin regulament, municipalitatea şi-a luat o serie de măsuri de siguranţă – va impune o viteză de circulaţie în parking de 5 km/oră, cu luminile de întâlnire aprinse, va interzice staţionarea sau oprirea pe rampele de acces şi parcarea pe două locuri, situaţii în care primăria va aplica sancţiuni şi va bloca roţile.
De asemenea, în proiect se stipulează că administratorul parkingului nu răspunde de securitatea autoturismelor şi a bunurilor din interiorul lor şi nici de eventualele avarii cauzate de modul defectuos de parcare sau rulare în interiorul parkingului, fiind exonerat de plata despăgubirilor în cazul producerii unor calamităţi naturale. Toaletele din parking pot fi utilizate doar până la ora 16.00.
Primul parking de cartier care va fi dat în folosinţă este cel de pe strada Primăverii. Edilul Sorin Apostu a menţionat că prioritate vor avea clujenii care au deţinut parcări pe platforma ocupată de parking şi care vor primi un loc la primele etaje. Pentru restul cetăţenilor, locurile de parcare se vor trage la sorţi, a mai spus primarul.